Hlavní obsah

Rekordní výhra ve Sportce: Mnoho podezřelých

Právo, ner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venkov Chrudimska tento týden žije zprávou, že někdo, koho tu lidé možná znají, vyhrál v loterijní hře Sportka skoro čtyři sta miliónů korun. Kdo astronomickou výhru získal, ale stále není jasné a nevědí to ani místní.

Foto: Profimedia.cz

Sázenka za 170 korun přinesla v neděli výherci 399 904 705 korun. Ilustrační snímek

Článek

Nejméně tři šprýmaři se už v pondělí v místních hospodách na Chrudimsku chlubili, že právě oni jsou šťastnými stamilionáři. Dvěma to nikdo nevěřil, protože jsou lacinými vtípky známí, třetí vycouval, když měl platit rundu zelené za celou hospodu.

„Tady sadil, tady vyhrál,“ spiklenecky mrkal ve své slatiňanské večerce vietnamský majitel a ukazoval prstem na malou sázkovou kancelář přes ulici.

„Včera tady někdo koupil bednu šampaňského a ptal se na kaviár. To museli být oni, lumpové,“ přikyvovala v Chrasti u Chrudimě babička v šátku před obchůdkem u mostu.

Dalo by se říci, že každým dnem, každou hodinou počet lidí „podezřelých“ z obrovské výhry na Chrudimsku přibývá.

Zároveň ale ubývá míst, kde by takový člověk mohl žít. „Kdyby to byl někdo zdejší, dostal bych echo,“ utrousil mladík s loktem vystrčeným z okýnka rezavého oplu na prosečském náměstí. „Já bych ten tiket roztrhal,“ chvástal se jeho postarší spolujezdec.

Člověka to může poznamenat

Málokdo z dotázaných povolil ventil závisti, málokdo přiznal, že by byl z takové astronomické výhry šťastný. Do jisté míry takovou výhru za nepřijatelnou, a dokonce osudově nešťastnou, považují i odborníci.

Devastuje to vztahy v rodině, v kolektivu. Začíná žít život někoho jiného a nebyl na to připraven
Pavel Jíra, psycholog

„Mohou nás postihnout větší neštěstí, ale mnoho jich není. Člověk, který má diagnostikované rané stadium rakoviny, má větší šanci uzdravit se,“ řekl Právu s nemalou dávkou kruté ironie psycholog Pavel Jíra.

„Každý takový vítěz v loterii se dostává mimo jakékoliv vzorce standardního chování. Devastuje mu to vztahy v rodině, v kolektivu. Najednou začíná žít život někoho jiného a nebyl na to vůbec připraven. Dá se to zfilmovat jako komedie, ale ve skutečnosti to ke smíchu není,“ dodal Jíra.

„Sázejí v drtivé většině lidé, kteří dokážou rozhodovat o částce v korunách maximálně desetitisícové. Propít se takové peníze nedají. Výherce zřejmě nebude mít odvahu obrátit se na kvalifikovaného poradce, bude mít strach, že je to první člověk, který jej okrade,“ řekl finanční analytik Aleš Nechleba z pardubické firmy na investiční konzultace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám