Hlavní obsah

Miliardář Kellner koupil většinový podíl v Telefónice za 64 miliard korun

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Finanční skupina PPF miliardáře Petra Kellnera koupila 65,9 procenta v Telefónice Czech Republic. Celková cena dosáhne 63,6 miliardy korun. PPF podepsala smlouvu se španělskou Telefónikou.

Článek

Dohoda o převzetí Telefóniky byla připravena už v pondělí. [celá zpráva]

Akvizice zahrnuje rovněž 100 procent v dceřiné společnosti Telefónica Slovakia. PPF bude transakci financovat částkou 35,5 miliardy korun z vlastního kapitálu. Zbytek bude představovat úvěr syndikovaný na bankovním trhu pod vedením Société Générale.

Dokončení transakce musí odsouhlasit Evropská komise. PPF následně učiní povinnou nabídku převzetí akcií menšinových akcionářů. Podle dohody bude moci operátor po dobu čtyř let zůstat součástí partnerského programu skupiny Telefónica A.S., který zahrnuje například přístup ke společnému nákupu technologií nebo dohody o roamingu.

Značka O2 může zůstat

Z dohody dále mimo jiné vyplývá, že česká i slovenská Telefónika bude i po převzetí ze strany PPF moci po dobu čtyř let používat značku O2. Španělská Telefónika si ponechá ve své české dceři podíl ve výši 4,9 procenta. V souvislosti s tím se zavázala, že ve vztahu k těmto akciím neakceptuje povinnou nabídku převzetí ze strany PPF.

O záměru španělské Telefóniky prodat aktivity v České republice se mluví už několik měsíců.

Telefónica je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Evropě, jedničkou je nyní i na trhu v České republice. Firma se ale potýká s vysokým zadlužením. Tuzemské Telefónice klesl za tři čtvrtletí čistý zisk o čtvrtinu na 3,7 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám