Hlavní obsah

Telefónica prý plánuje prodej svého podílu v české části

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid/Praha
Aktualizováno

Španělská telekomunikační skupina Telefónica se chystá prodat svůj 69procentní podílu v české společnosti Telefónica Czech Republic. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na nejmenované zdroje.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V této souvislosti mi není zatím nic známo,“ uvedl pro Novinky mluvčí Telefóniky ČR Hany Farghali s tím, že se jedná o případné rozhodnutí španělské centrály. Spekulace odmítl komentovat i mluvčí mateřské firmy.

Tržní hodnota podílu je zhruba 3,6 miliardy dolarů (zhruba 67,7 miliardy korun). Společnost prý chce peníze z prodeje použít k dalšímu posilování. Zájem o podíl prý španělské skupině pomáhají najít banky Goldman Sachs Group a Société Générale.

Telefónica je největší telekomunikační společností v Česku. Transakce by mohla být atraktivní pro nové hráče na trhu nebo pro investiční společnosti. Stávající mobilní operátoři jako Deutsche Telekom nebo britský Vodafone Group totiž k případnému převzetí pravděpodobně nedostanou souhlas regulátorů, uvedl analytik Andrés Bolumburu z banky Banco de Sabadell.

PPF nebo ruský miliardář?

Za jednoho z možných zájemců bývá označována tuzemská finanční skupina PPF, která v minulosti o koupi společnosti podle neoficiálních informací jednala. Mluvčí PPF Radek Stavěl ale nechtěl případná současná jednání komentovat. PPF se nedávno vzdala účasti v aukci kmitočtů ČTÚ pro rychlé mobilní sítě LTE, která by jí umožnila vstoupit na trh jako čtvrtému operátorovi. [celá zpráva]

Zájem o Telefóniku údajně v létě projevil i ruský miliardář Vladimir Jevtušenkov, který ovládá finanční skupinu AFK Sistěma. [celá zpráva]

Akcie české části Telefóniky na pražské burze cenných papírů před 16.00 přidávaly 5,6 procenta.

Podobná informace se v minulosti už objevila, firmě se však zřejmě nedaří najít kupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám