Hlavní obsah

ČR vyhrála miliardovou arbitráž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika zvítězila v arbitráži s německým developerem ECE. Ten se domáhal náhrady škody zhruba 1,8 miliardy korun s úroky kvůli údajnému zmaření investice do výstavby obchodního centra Galerie Liberec. Na internetu o tom informovalo ministerstvo financí (MF).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Mezinárodní rozhodčí tribunál se sídlem v Paříži rozhodl, že Česká republika nijak neporušila dohodu na ochranu investic mezi Českou republikou a Německem, a nárok na náhradu škody zamítl v plném rozsahu. Investor bude České republice muset uhradit většinu nákladů na právní zastoupení a vedení arbitráže," uvedlo MF.

Společnost ECE Group požadovala náhradu kvůli rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj ohledně plánované stavby obchodně-společenského centra Galerie v Liberci. Ministerstvo zrušilo územní rozhodnutí pro výstavbu poté, co uznalo námitky nizozemské firmy Multi Development, že se nestala účastníkem stavebního řízení.

Spor patří do série arbitráží, které se MF ještě za ministra financí Miroslava Kalouska podařilo vyhrát. Naposledy Česká republika vyhrála loni v červnu arbitráž o necelé čtyři miliardy korun s německou společností InterTrade Holding. Ta obvinila ČR, respektive ministerstvo zemědělství a Lesy ČR, že účelově prostřednictvím údajně zmanipulovaných tenderů zmařily investici, kterou představovala společnost CE Wood.

Související téma

Foto: Profimedia.cz

Počet automatizovaných žalob na menší dluhy začal prudce růst od roku 2008.

Podle dostupných informací byla arbitráž s ECE jednou z posledních zahájených mezinárodních arbitráží. Dále podle informací MF z počátku letošního roku hrozí ČR potenciálně devět arbitráží s nároky do 20 miliard korun. U těchto sporů, které hrozí již několik let, ovšem nebyly do vypršení stanovené lhůty žaloby podány.

Reklama

Výběr článků

Načítám