Hlavní obsah

Telefónica a T-Mobile chtějí kompletně sdílet sítě GSM a 3G

– Praha • Aktualizováno

Telefónica a T-Mobile by mohly od příštího roku kompletně sdílet své mobilní sítě GSM a 3G. Na polovině území by infrastrukturu, tedy zejména vysílače, pro oba operátory provozovala Telefónica, na druhé T-Mobile. Firmy to ve čtvrtek uvedly ve společné tiskové zprávě. Operátoři předchozí dva roky na podobném principu budovali část sítě 3G.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Cílem připravované dohody jsou vyšší efektivita při provozu sítí v oblasti 2G (GSM) a 3G technologií a úspory využitelné pro jejich další rozvoj. Plánovaná dohoda nemá podle firem žádný vztah k novým technologiím, ani k budoucím kmitočtovým přídělům. Operátoři plánují uzavření smlouvy nejpozději do konce tohoto roku, aby mohli začít s plánovaným sdílením sítí v roce 2014.

"Uvažujeme o zachování osvědčeného modelu geografického rozdělení území České republiky na dvě části, v nichž by vždy jeden z operátorů zajišťoval provozování všech 2G a 3G vysílačů. Touto spoluprací nejen zlepšíme dostupnost služeb pro zákazníky, ale zároveň budeme schopni vypnout méně efektivní vysílače," uvedl generální ředitel T-Mobilu Milan Vašina.

"Se společností T-Mobile sdílíme část mobilní infrastruktury třetí generace již více než dva roky a díky této spolupráci nabízíme zákazníkům O2 lepší pokrytí a vyšší kvalitu služeb. Na základě této zkušenosti, stejně jako zkušeností v jiných zemích, se domníváme, že sdílení je klíčové pro budování sítí té nejvyšší kvality," dodal šéf Telefóniky Luis Malvido.

S Vodafonem prý O2 nejedná

Tento měsíc se objevila informace, že Telefónica dokončuje podobnou dohodu o sdílení sítí s Vodafonem. "Aktuálně jednáme jen s T-Mobile," řekl mluvčí O2 Hany Farghali.

T-Mobile je s 5,7 milionu zákazníků jedničkou na tuzemském mobilním trhu. Telefónica má 5,1 milionu klientů. Třetí operátor, Vodafone, má okolo 3,4 miliónu zákazníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám