Hlavní obsah

Vinařem roku je už potřetí Josef Valihrach z moravského Krumvíře

Právo, miv
Praha/Krumvíř

Jako v jiném světě si od minulého čtvrtka připadá Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku. Stále ještě nemůže rozdýchat třetí titul, po roce 2009 a 2010 je majitelem dalšího ocenění, je Vinař roku 2013.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Třetí pohár! Nikdo z domácích vinařů není ani dvojnásobným držitelem ceny Vinař roku. Josef Valihrach má doma tyto poháry již tři.

Článek

Za úspěch může kolekce šesti vín: Cuvéé Merlotu s Cabernet-Sauvignonem ročníku 2008, Cabernet franc 2009, Chardonnay 2011, Pálava 2011, Lena 2012 a Hibernal 2012. Právě tato vína přesvědčila porotu, že si cenu zaslouží potřetí.

„Letos to bylo hodně těsné. Opravdu. Konkurence byla nejsilnější, co jsem v soutěži zažil. Považoval jsem za velký úspěch, že jsem mezi osmičkou nejlepších,“ říká Valihrach. Porotci, včetně zahraničních odborníků, vedli nad vzorky dlouhé debaty, přeli se, takže výběr byl opravdu přísný.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Oceněný Josef Valihrach

„Hodně jsem věřil v úspěch vinařů společnosti Mikros vín Mikulov. Pak je uvedli na druhém místě a já viděl, že se zvedá porotce John Salvy a fotoaparáty se začínají otáčet k nám. Už jsem tušil, že se stane něco neuvěřitelného. Salvy nám již předával cenu dvakrát,“ vzpomíná na nádherný okamžik Valihrach. Co následovalo, považuje za dosažení pomyslného vinařského Olympu.

Valihrachovou doménou jsou vyzrálá vína. O firmu se stará on, bratr František a obě rodiny. Svou strategii postavil na myšlence, že vína, která opustí jeho vinařství, musí být v nejlepší kondici, nechce tedy za každou cenu prodat víno hned po vyrobení. Podstatný podíl v jeho nabídce tvoří vína starších ročníků. S jejich pomocí již dvakrát zabodoval v prestižním klání a získal dva tituly Vinař roku.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Přesto letos poslal do prestižní soutěže něco nevídaného. Dvě vína z loňské sklizně. Prvním je Hibernal, jenž vznikl křížením odrůd Seibel a Ryzlink rýnský, druhým Lena, kříženec odrůd Lipovina a Irsay Oliver. „Mohl jsem znovu vsadit na vyzrálá vína, ale záměrně jsem sáhl po těchto dvou, z nichž zejména Lena je novou a ještě nepříliš známou odrůdou,“ potvrdil záměr zkusit štěstí s novým vínem vinař. I proto je pro něj úspěch cenný.

Na druhé straně se macešsky k Valihrachovi zachoval Vinařský fond, který pomocí placené agentury chce šířit slávu domácích vín a vinařů. O jeho úspěchu nevydal žádnou zprávu. Není to poprvé, že Valihracha a další vinaře ignoruje. Všímají si toho mnozí. „Volají mi odběratelé, proč o naší ceně Vinařský fond nic nepíše. Nevím. A teď to ani neřeším. Jsem natolik zaplněný radostí, že mi ji to nemůže pokazit,“ reagoval Valihrach.

Vinař si může dovolit být nad věcí. Své kvality prokázal nejen na domácí, ale i na mezinárodní scéně. Před jeho červeným vínem se několikrát musela sklonit i konkurence francouzských vinařů.

Valihrach Vinaře roku vyhrál v roce 2009 a 2010. O rok později byl členem poroty, loni skončil druhý, letos si připsal na konto třetí vítězství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám