Hlavní obsah

Česká zbrojovka zastavila vývoz pistolí do Egypta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká zbrojovka z Uherského Brodu pozastavila dodávku pistolí do Egypta, zmítaného krvavými nepokoji mezi vládními silami a příznivci svrženého prezidenta Muhammada Mursího. Podle organizace Amnesty International egyptské ozbrojené složky použily zřejmě proti demonstrantům zbraně, které mohly pocházet z Čecka.

Foto: Mohsen Nabil, ČTK/AP

Za poslední týden zemřely v Egyptě stovky lidí.

Článek

Šéf České zbrojovky Lubomír Kovařík v květnu uvedl, že firma vyhrála v Egyptě mezinárodní tendr na 50 tisíc pistolí pro tamní ministerstvo vnitra. Část dodávky zbraní CZ P-07 už tehdy odvezla. Podle aktivistů to v květnu bylo skoro 15 100 pistolí, loni v únoru a červenci tam prý bylo exportováno 3500 pistolí.

„Zveřejněná čísla potvrdit nemohu. Mohu ale potvrdit, že poslední dodávku jsme uskutečnili v květnu a na základě vývoje situace jsme další dodávky do Egypta pozastavili,“ řekl Karel Šimánek z České zbrojovky.

Podrobnosti o kontraktu včetně jeho hodnoty firma nezveřejnila. V květnu její šéf řekl, že roční kontrakt je za stovky miliónů korun. Na něj prý mělo navázat dodání několika stovek samopalů Škorpion.

Podle Šimánka zatím nelze odhadnout, zda a kdy bude zakázka na dodávku pistolí pro egyptkou policii dokončena. Připomněl, že všechny vývozy zbraní podléhají licenčnímu řízení ministerstva průmyslu a obchodu, jehož účastníkem je i ministerstvo zahraničních věcí.

Česká zbrojovka je jednou z největších zbrojařských firem v ČR. Její roční tržby v posledních letech překračují dvě miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám