Hlavní obsah

Koruna oslabuje, s nákupem měn na dovolenou se nevyplatí čekat

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češi by neměli s nákupem eur či jiných cizích měn na letní dovolenou příliš otálet. Jak pro Novinky uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta, čekání na lepší kurz by se totiž nemuselo vyplatit.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lidi, kteří se chystají k nákupu eur na letní dovolenou, čeká ve směnárnách téměř totožný kurz jako loni touto dobou, tedy lehce nad 26 Kč za euro. „Zatímco loni se však vyplatilo s nákupem eur na dovolenou počkat, protože koruna během letních měsíců posilovala, tak letos to s vyčkáváním nemusí vyjít,“ sdělil Novák s tím, že aktuální výhled na kurz koruny pro nadcházející měsíce není příznivý.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny

V lepším případě půjde euro nakoupit lehce nad zmíněnou 26korunovou hranicí, v horším případě o několik desítek haléřů dráže. Posílení koruny jako loni je podle Nováka totiž vysoce nepravděpodobné.

Za slabším kurzem české měny a horším výhledem na letní měsíce stojí kromě dalších faktorů především kroky České národní banky (ČNB). Centrální banka totiž cílí na slabší kurz koruny.

Cílem stabilní růst spotřebitelských cen

Hlavním cílem ČNB je totiž udržovat stabilní růst spotřebitelských cen, ideálně kolem dvou procent ročně. „A to se právě teď neděje, když ceny rostou pomaleji. A i když se to zdá na první pohled nelogické, tak příliš nízký či dokonce nulový růst cen není pro ekonomiku výhodný,“ vysvětlil Novák.

Analytik jedním dechem dodal, že koruna během první poloviny letošního roku oslabila přesto, že k žádným skutečným intervencím ze strany ČNB zatím nedošlo. „Centrální bankéři pohrozili, že intervence mohou spustit, a to vždy stačilo k tomu, aby koruna oslabila,“ připomněl.

Nemusí se tisknout, stačí je vytvářet na účtech

ČNB má totiž podle Nováka k dispozici de facto neomezené množství korun, za které může nakoupit zahraniční měny a tím korunu oslabit. A ČNB nemusí koruny ani tisknout, stačí, že je vytvoří na účtech. „ČNB to však s prodejem koruny a nákupem zahraničních měn nemůže přehnat, respektive prodat korun příliš moc. Poté by totiž díky příliš slabému kurzu koruny hrozila vyšší inflace,“ uvedl Novák.

Centrální bankéři zatím skutečně proti koruně neintervenovali. To se však může v nejbližších měsících změnit. Na posledním zasedání bankovní rady ČNB na sklonku června prohlásil guvernér Miroslav Singer, že se pravděpodobnost zahájení intervencí zvyšuje. „To jinak řečeno znamená, že roste pravděpodobnost dalšího oslabení koruny k euru nad úroveň 26 Kč/EUR a výše,“ zakončil Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám