Hlavní obsah

MMF plánuje přestat platit Řecku

Mezinárodní měnový fond (MMF) je připraven ukončit vyplácení pomoci Řecku ke konci července, pokud šéfové eurozóny nepřijdou s řešením až čtyřmiliardového deficitu v záchranném programu, jenž má celkovou výši 172 miliard. Uvedl to ve čtvrtek list Financial Times s odvoláním na úředníky spravující půjčku.

Foto: Reuters

Řečtí nacionalisté protestovali proti vládou plánované výstavbě mešity v okolí Athén.

Článek

MMF už varoval EU, že deficit znamená ukončení výplaty pomoci ke konci července. Podle úředníků spravujících dluh tentokrát neleží vina na bedrech Atén, ale na straně eurozóny.

Deficit vznikl, protože Evropská centrální banka odmítla přecenit řecké dluhopisy podle aktuální sazby. Nevyhověla tlaku národních centrálních bank. To donutilo půjčovatele uspíšit platby na pomoc ze zdrojů určených pro pozdější pomoc v jiných oblastech.

Ministři eurozóny budou deficit projednávat ještě ve čtvrtek večer, rozhodnutí však zřejmě nepadne dříve než na podzim.

List naznačuje, že problém může souviset se zářijovými volbami v Německu. Kancléřka Angela Merkelová usilující o znovuzvolení si neodvažuje žádat o další pomoc pro Řecko.

Řešením by byl podle listu odklad splatnosti nedoplatků, to by ale mohlo tvrdě dopadnout na pozvolna se zotavující ekonomiku.

Navíc se zpožďuje schválený plán privatizace. Řecko nezprivatizovalo státní plynárenskou firmu Depa ani další státní podniky.

MMF svůj postoj vůči Řecku v posledních měsících přitvrdil. První půjčka podle něj byla provázena selháními, protože eurozóna nesouhlasila dříve s restrukturalizací řeckého dluhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám