Hlavní obsah

Kalousek chce odpustit daně z příjmu lidem, které postihly povodně

Aktualizováno

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) nebudou muset živnostníci a firmy, kterých se dotkly záplavy, platit daň z příjmu, a to buď vůbec, nebo alespoň zčásti. Již dříve sdělil mluvčí vlády Jan Hrubeš, že podnikatelé postižení povodní mají odložený doplatek daně z příjmu za rok 2012. Nebudou také muset od 30. června do odvolání platit zálohy na rok 2013 bez nutnosti sankcí a penále.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„V rámci vládní pomoci podnikatelům, které zasáhla povodeň, se odkládá povinnost zaplatit do 15. června doplatky daně z příjmu za rok 2012 a rovněž se pak od 30. června do odvolání ruší povinnost platit zálohy na rok 2013 bez nutnosti sankcí a penále,“ sdělil Hrubeš.

Podle Kalouska ale úřad vlády informoval veřejnost zmateně; pravomoc odpouštět daně má ze zákona ministr financí. Pokud je odpuštěna daň jako taková, je podle něj "irelevantní" diskuse o odpouštění plateb záloh a případného penále. "Úřad vlády to zveřejnil jistě v dobré vůli, ale nepřesně," podotkl ministr.

Detaily v úterý

Na nalezení spravedlivého způsobu, jak daň odpustit, budou podle ministra ještě pracovat jeho podřízení. Detaily chce ministerstvo oznámit v úterý. „Jistě chápete, že je rozdíl mezi provozovnou, která byla zaplavena zcela, a provozovnou, kde bylo zaplaveno jen deset procent a jinak funguje. Ještě na tom musíme pracovat," vysvětlil Kalousek.

Česká finanční správa už ve středu oznámila, že v případě nutnosti prodlouží obětem povodní lhůtu k podání daňového přiznání a může posečkat s výběrem daně z příjmu. Firmy i fyzické osoby postižené povodněmi budou osvobozeny od správních poplatků souvisejících s daňovým řízením.

Na škody uvolněny miliardy

Finanční správa také oznámila, že obce mohou při řešení záplav vydat vyhlášku, kterou zcela nebo částečně osvobodí postižené od povinnosti platit daň z nemovitosti, a to až na pět let.

Vláda už na počátku povodně rozhodla o uvolnění 300 miliónů korun pro starosty a samosprávy na první platby spojené s protipovodňovými opatřeními. Na opravy silnic a železnic je od středy vyčleněno celkem 3,3 miliardy korun. Nyní se začínají sčítat škody a kabinet je podle premiéra Petra Nečase (ODS) připraven vyčlenit i další peníze. Vláda chce také dosáhnout na prostředky z evropského Fondu solidarity, žádat o ně hodlá společně s Německem a Rakouskem, které velká voda také zasáhla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám