Hlavní obsah

Válka začíná zde! Před Evropskou centrální bankou létaly vzduchem kameny

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem
Aktualizováno

Tisíce demonstrantů z hnutí Blockupy v pátek odřízlo přístup k Evropské centrální bance (ECB) ve Frankfurtu nad Mohanem. Tři hodiny protestovali, protože se jim nelíbí škrty, které se v souvislosti s dluhovou krizí v Evropě zavádějí, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti zablokovali ve Frankfurtu vstup do ředitelství Evrospké centrální banky, došlo na strkanice s policiíVideo: Reuters

 
Článek

„Cílem této blokády je zabránit normálnímu provozu ECB,“ uvedl mluvčí hnutí Martin Sommer. Demonstranti nechtěli pouštět zaměstnance ECB do práce.

Neblokovali ale jen přístupové cesty do ECB, nýbrž také do ústředí Deutsche Bank v tamní finanční čtvrti. Policie odhadla, že protestujících bylo asi 1000 až 1300, organizátoři hovořili o 3000 lidech.

Policejní mluvčí podle listu Frankfurter Allgemeine řekl, že protest byl převážně poklidný, jen někteří z účastníků se pokusili překonat policejní zábrany, ale neúspěšně. Podle policie ale vzduchem létaly i kameny a došlo ke střetům.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Jeden z transparentů během demonstrace

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Demonstranti se snaží zabránit zaměstnancům přístupu do práce.

Policisté proti nim zasáhli se psy, připravena byla i policejní auta s vodními děly a celou situaci monitoroval ze vzduchu vrtulník. Aktivisté rozvinuli transparenty s hesly jako „Válka začíná zde“.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Zásah německé policie proti demonstrantům

Evropské hnutí Blockupy se zformovalo na základě hnutí Occupy Wall Street.

Mnohé evropské vlády se v souvislosti s dluhovou krizí potýkají s obřím zadlužením, kvůli čemuž se snaží srazit výdaje a naopak například zvýšit daně. Recese v eurozóně pochopitelně dopadá i na rodinné rozpočty nebo zaměstnanost. Německá ekonomika je proti krizi stále relativně odolná.

Reklama

Výběr článků

Načítám