Hlavní obsah

Německá ekonomika se recesi vyhnula, Francie do ní opět spadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německá ekonomika jakožto největší v Evropě za letošní první čtvrtletí stoupla v porovnání s předešlým kvartálem o 0,1 procenta. Těsně se tak vyhnula recesi, neboť v loňském čtvrtém čtvrtletí vykázala 0,7procentní propad. Vyplývá to z předběžných údajů spolkového statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V meziročním srovnání se německý HDP po stagnaci na konci minulého roku propadl o 1,4 procenta. „Německá ekonomika nabírá dech jen zvolna. Roli ve slabém růstu hrála mimořádná zima,“ komentoval údaje statistický úřad. Na německé ekonomice je závislá i řada českých firem.

Německo si v prvních dvou letech dluhové krize v eurozóně vedlo relativně velmi dobře, loni už ovšem začalo pociťovat dopady slabé poptávky v eurozóně. Stále je na tom ale lépe než většina ostatních zemí eura.

Francouzský HDP v prvním čtvrtletí podle středečních odhadů znovu klesl, a druhá největší ekonomika eurozóny se tak vrátila do recese.

Nedařilo se ani české ekonomice, která podle předběžných údajů Českého statistického úřadu zaznamenala jak mezičtvrtletní, tak meziroční pokles a již rok a půl zůstává v recesi. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám