Hlavní obsah

Vitásková: Policie u fotovoltaiky nekonala, podali jsme trestní oznámení

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková oznámila, že úřad podal v lednu letošního roku trestní oznámení pro zneužití pravomoci úřední osoby na policistu z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality v Hradci Králové. Ten podle Vitáskové obdržel v září loňského roku od úřadu audit nastavení výkupních cen fotovoltaické energie, ale nezahájil neprodleně úkony trestního řízení.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitelka státního Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Článek

Audit podle Vitáskové dokládá netransparentní stanovení výkupních cen fotovoltaiky v letech 2005 až 2011. Podnět byl podán Generální inspekci bezpečnostních sborů.

„Způsobil tak vážnou újmu spočívající v prodlevě řádného prověřování zvlášť závažné trestné činnosti se škodou ve výši nejméně 160 miliard korun, čímž podstatně ztížil plnění jednoho ze základních úkolů Policie České republiky,“ řekla Vitásková.

Podnět je pokračováním série trestních oznámení, v nichž se postupně objevují představitelé solárního byznysu, stejně jako bývalí i současní zaměstnanci úřadu. ERÚ kvůli údajně chybnému stanovení cen, které podle něj povedou ke škodám v řádu desítek miliard korun, podal trestní oznámení již letos v lednu. Podnět na jednání protikorupční policie podle Vitáskové vedle GIBS dostal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Vitásková čelí obvinění

„Osobně jsem byla v různých médiích a různými osobami napadána, že ERÚ podal trestní oznámení na výkupní ceny z FVE až v lednu 2013, přičemž byl tento audit hotov v květnu 2012,“ uvedla Vitásková s tím, že úřad podle ní ve skutečnosti výsledky převzal loni v červnu a v září je předal Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality.

Navíc prý již v květnu dostal policista z hradeckého oddělení protikorupční policie oznámení o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu od nejmenovaného senátora.

Samotná Vitásková od letošního března čelí obvinění, a to z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby kvůli údajně podvodnému získání licence na dvě fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku na konci roku 2010. Proti tomu se ale Vitásková, která je ve vedení úřadu od července 2011, již dříve důrazně ohradila. „Jsem přesvědčena, že mé trestní obvinění je nedůvodné a nezákonné,“ zopakovala. Proti postupu vyšetřování v dubnu podala stížnost, která ale byla zamítnuta.

Reklama

Výběr článků

Načítám