Hlavní obsah

Ohledně potravin musíme změnit komunikaci, shodl se Bendl s polským protějškem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zejména o kvalitě potravin a dozoru nad trhem přijel v pondělí do České republiky jednat polský ministr zemědělství Stanislaw Kalemba. I v souvislosti s nedávnou kritikou polských potravin jej do Prahy pozval šéf resortu zemědělství Petr Bendl (ODS). Ministři se dohodli, že pochybnosti o kvalitě potravin musejí být napříště bezpečně potvrzené.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Bendl (ODS)

Článek

„Chceme, aby se dnešním dnem datovala nová doba komunikace. Nemůžeme se smířit s tím, jak nyní situace na trhu vypadá,“ oznámil Bendl po jednání s tím, že dozorové orgány by měly více spolupracovat. Poláci by tak mohli zjistit, jak postupuje česká inspekce, zatímco čeští kontroloři by mohli vidět při práci své kolegy.

Podle ministra je důležité, aby si obě země předávaly informace i zpětnou vazbu o problematických potravinách. Právě na špatnou komunikaci si Češi v této souvislosti stěžovali.

Nejprve výsledky kontroly, pak informování veřejnosti

Kalemba doplnil, že dozorové orgány obou zemí budou spolupracovat podle evropské legislativy. Dodal, že by měla být uplatňována zásada kontroly s nezpochybnitelnými výsledky, po níž by teprve následovalo zveřejnění v médiích.

Kalemba opakovaně zdůraznil, že polské potraviny splňují kritéria kvality a není důvod se jich jakkoliv obávat. Dokladoval to i dílčími statistikami a žebříčky.

Polsko je jedním z hlavních exportérů potravin do ČR a podíl polských výrobků se v posledních letech neustále zvyšuje. Konkurují zejména nízkou cenou. Zároveň se však v poslední době objevilo několik kauz ohledně jejich kvality a zdravotní nezávadnosti.

Technická sůl i další aféry

Loni v únoru vyšlo najevo, že některé polské firmy používaly ke konzervaci svých výrobků posypovou namísto jedné soli. Následoval prášek ze zkažených sušených vajec, zkažené strojově oddělené maso či sušenky, které mohly obsahovat jed na krysy.

Podíl nevyhovujících polských výrobků byl podle údajů Státní zemědělské a potravinářské inspekce nejvyšší ze všech zemí dovážejících jídlo do Česka.

Oba politici hovořili rovněž o spolupráci v rámci evropské zemědělské politiky i o připravované normě o výrobě tabákových výrobků. K omezování prodeje některých tabákových výrobků, jako jsou cigarety s příchutí, se obě země staví odmítavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám