Hlavní obsah

Stát tratí desítky miliónů kvůli daňovým únikům pojišťovacích agentů

Praha

Finanční správa ČR zjistila, že 9400 pojišťovacích agentů z celkem kontrolovaných 26 tisíc řádně nepodalo daňová přiznání za roky 2010 a 2011. Podle mluvčí Generálního finančního ředitelství Petry Homolové státu vznikla škoda za desítky miliónů korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celkem 4500 pojišťovacích agentů nepřiznalo příjmy ze své činnosti za rok 2010 a dalších 4900 příjmy za rok 2011 nezdanilo. Dotyčným pojišťovacím agentům hrozí pokuty a sankce, mohou však ještě dodatečně podat daňová přiznání se správnými údaji.

„Většina z těchto 9400 osob vůbec nesplnila povinnost podat přiznání k dani z příjmů fyzických osob za uvedená zdaňovací období. Hříšníkům hrozí pokuty za pozdní podání daňového přiznání a sankce související s nepřiznáním příjmů a s pozdní úhradou daně,“ sdělila Homolová.

Podle mluvčí nyní finanční správa ještě prověří výdaje uplatněné pojišťovacími agenty k příjmům. Řada fyzických osob k příjmům z činnosti pojišťovacího agenta a zprostředkovatele totiž nesprávně uplatnila paušální výdaje 60 procent z dosažených příjmů místo 40 procent, uvedla Homolová.

Poplatníci podle ní mohou ještě svá nesprávná daňová přiznání napravit, a to dodatečným podáním přiznání se správnými údaji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám