Hlavní obsah

Nevýhodný nákup plynu stáhl RWE v Česku loni do miliardové ztráty

Praha
Aktualizováno

Skupina RWE vykázala v Česku za loňský rok ztrátu téměř 1,3 miliardy korun. V porovnání s rokem 2011 se jedná o zhoršení o 15,4 miliardy korun. Důvodem jsou nevýhodné nákupy plynu společností RWE Transgas.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

RWE nicméně v Česku dosáhla rekordních tržeb 215 miliard korun, které meziročně vzrostly o 41,1 miliardy korun.

RWE vykazuje ztrátu především v obchodu s plynem, prodělek letos dosáhl 16,7 miliardy korun. Podle finančního ředitele RWE ČR Axela Gerhardyho je za tím dlouhodobý kontrakt s ruskou společností Gazprom, od níž RWE nakupuje. Gerhardy věří, že se situace změní po skončení arbitráže o cenu, kterou RWE s Gazpromem vede.

I přes ztrátu úspěšný rok

I přes celkovou ztrátu označil předseda představenstva RWE ČR Martin Herrmann rok 2012 za úspěšný. Podle něj se podařilo stabilizovat tržní podíl 44 procent na dodávkách plynu a společnost uspěla na trhu s dodávkami elektřiny. Herrmann dále uvedl, že firma dokončila významné investice a prošla restrukturalizací.

Herrman také řekl, že RWE loni dokončila investice v hodnotě 12 miliard korun. Nejvýznamnější z nich byly plynovod Gazela a úložiště plynu Třanovice. Předseda představenstva RWE nicméně varoval, že investice v příštích letech může ohrozit zkrácení takzvaného třetího regulačního období, které nyní navrhuje Energetický regulační úřad (ERÚ). Zkrácení regulačního období RWE odmítá.

RWE také posiluje na trhu dodávek elektřiny. V loňském roce získala 25 procent podílu na zákaznících, kteří se rozhodli dodavatele elektřiny změnit, a celkem dodávala elektřinu téměř 230 000 klientů.

Společnost RWE je největším dodavatelem plynu v Česku, když od ní odebírá plyn 1,6 miliónu zákazníků. Následují společnosti Pražská plynárenská a E.ON.

Reklama

Výběr článků

Načítám