Hlavní obsah

U potravin je důležitá kvalita, nikoli původ, shodli se ministři

Právo, Petr Kozelka

Ministerstva zemědělství České a Slovenské republiky budou společně postupovat proti nekvalitním potravinám, kterých na trzích obou zemí přibývá. Oba šéfové resortů Petr Bendl (ODS) a Ľubomír Jahnátek se při pondělním společném jednání v Židlochovicích na Brněnsku shodli, že nejde o původ, ale o kvalitu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ministři zemědělství Česka a Slovenska Petr Bendl (vpravo) a Ľubomír Jahnátek při společném jednání v Židlochovicích na Brněnsku.

Článek

„Není důležitý původ potraviny, ale její kvalita,“ prohlásil Jahnátek. Zároveň uvedl, že více než třetina nekvalitních potravin na slovenském trhu pochází z Polska, zhruba čtvrtina z Rakouska a z Česka asi sedm procent. Slováci se podílejí dvanácti procenty, jsou však nejvíce kontrolováni. Podobně je tomu i na českém trhu.

Oba ministři shodně konstatovali, že spolupráce jejich úřadů a dozorových orgánů, včetně inspektorů v česko-slovenském příhraničním regionu, funguje velmi dobře. Bendl oznámil, že budou usilovat o vznik evropského portálu, který by upozorňoval na nekvalitní potraviny. Měl by být podobný českému portálu www.potravinynapranyri.cz.

Společně v zemědělské politice

Obě země budou společně prosazovat při jednání o společné evropské zemědělské politice zvýšení podílu dotací, které lze v letech 2014 až 2020 přerozdělit podle vlastního uvážení.

„V České republice jde o živočišnou výrobu a o pěstování ovoce a zeleniny. Zatím se povedlo zvýšení z deseti na 12 procent, chceme usilovat o 15 procent. Jsou to zemědělské sektory, které se v minulých letech propadaly,“ sdělil Bendl. Se svým kolegou také usiluje o zachování jednotných plateb na plochu.

„Česko žádalo o nastavení jednotného limitu u této podpory pro nové i staré členské státy Evropské unie. Naší ambicí je vyjednat navýšení až na 15 procent,“ řekl Bendl. Ocenil březnovou dohodu Rady pro zemědělství a rybářství umožňující prodloužení tohoto systému do 31. prosince 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám