Hlavní obsah

Pražské letiště zvedlo s novým letovým řádem taxu pro cestující

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražské Letiště Václava Havla zvedlo od soboty s letním letovým řádem, letištní poplatky o 7,3 procenta. Odletová taxa, kterou platí cestující, tak zdraží z dosavadních 525 na 565 korun. Právu to v pátek potvrdila mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na otázku, zda tedy cestující, kteří si letenku zakoupili v předstihu, budou od neděle muset při odletu doplácet čtyřicet korun, odpověděla: „O tom, že se poplatky od 31. března zvednou, padlo definitivní rozhodnutí již loni v říjnu a od prosince byl tento údaj uveden v rezervačním systému. Letecké společnosti si to tedy již v cenách letenek zohlednily a těch 40 korun cestující dodatečně doplácet nebudou.“

Poplatky se na ruzyňském letišti zvyšují poprvé od roku 2008. „Musíme reagovat na růst inflace, také nákladů na energie, opravy a investice. V posledních letech jsme pokrývali cenový růst v těchto položkách ze svých výnosů, což už dál není možné,“ zdůvodnil zdražení výkonný ředitel Letiště Praha pro obchod a korporátní služby Jozef Sinčák.

V okolních zemích jsou poplatky vyšší

I po zdražení zůstanou poplatky v Ruzyni nižší než na srovnatelných zahraničních letištích, jako jsou Vídeň, Mnichov či Budapešť. „Například letištní poplatky včetně odletové taxy na jednoho odlétajícího lokálního cestujícího letadlem typu Airbus 320 činí v Praze 28 eur, ve Vídni 40, v Mnichově 37 eur,“ řekl Sinčák.

V letním letovém řádu bude z Letiště Václava Havla operovat 51 společností, které cestujícím nabídnou pravidelné lety do 111 destinací. Třeba České aerolinie zahájí provoz na šesti nových linkách – do Curychu, Florencie, Mnichova, Nice, ruského Permu a do jihokorejského Soulu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám