Hlavní obsah

Finanční analytický útvar loni zajistil přes jednu miliardu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Finanční analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí, který má za úkol odhalovat praní špinavých peněz a financování terorismu, v loňském roce zajistil přes jednu miliardu korun. V roce 2011 se jednalo o 808 miliónů korun. Vyplývá to ze zprávy útvaru, kterou zveřejnilo Ministerstvo financí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova Ministerstva financí

Článek

Útvar loni podal 429 trestních oznámení, o rok dříve to bylo 256 trestních oznámení. Počet oznámení o podezřelých obchodech a transakcích v loňském roce stoupl o 221 na 2191. Počet podnětů celníkům a finančním úřadům FAÚ zvýšil zhruba o třetinu na 979.

„To umožnilo exekučně odčerpat zhruba půl miliardy od podvodníků v oblasti DPH. Za toto vysoké nasazení chci poděkovat všem pracovníkům útvaru i jeho řediteli Milanu Cícerovi,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Kvůli podvodům útvar nabíral lidi

Z výroční zprávy útvaru vyplývá, že loni pokračoval trend, kdy rostl podíl případů daňové trestné činnosti především v oblasti daně z přidané hodnoty (DPH) a spotřební daně. Útvar proto loni také zvýšil počet pracovníků.

Vzhledem k situaci na Blízkém východě narostla úřadu také agenda související s mezinárodními sankcemi. V současnosti se to týká nejvíce KLDR, Sýrie, Afghánistánu, Libye nebo Íránu. Za loňský rok vedl úřad 33 řízení pro podezření z porušení právních předpisů v oblasti mezinárodních sankcí. Ve 24 případech FAÚ vydal rozhodnutí o uložení pokuty.

FAÚ předloni zjišťoval například toky peněz od firmy ProMoPro, která v době českého předsednictví EU zajišťovala pro stát zakázku na audiovizuální služby, kterou se zabývá protikorupční policie.

Statistika činnosti FAÚ
rok201220112010
zajištěné peníze (v mil. Kč)1005808287
podaná trestná oznámení429256296
přijatá oznámení o podezřelém obchodu219119701887
mezinárodní sankce: zahájená správní řízení338
mezinárodní sankce: uloženo pokut244
Zdroj: Výroční zpráva FAÚ MF

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám