Hlavní obsah

Zpackaný záchranný plán, píší o pomoci Kypru Financial Times

– Brusel

S negativními ohlasy se setkává dohoda eurozóny, která poskytne Kypru deset miliard eur výměnou za jednorázové zdanění malých i velkých střadatelů. List Financial Times (FT) napsal, že „Evropa zpackala další záchranný plán“, portál Eurointelligence tvrdí, že rozhodnutí vrátilo do Evropské unie nejistotu.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Skupina kyperských demonstrantů vyjadřuje svůj nesouhlas s podmínkami mezinárodní pomoci.

Článek

Sotva eurozóna začala směřovat správným směrem ve svém boji se stále se vyvíjející dluhovou krizí, vrátila se ke své staré neřesti. „Když se její člen začal topit, nehodila mu záchranný pás, ale dala mu na krk mlýnský kámen,“ napsal list v redakčním komentáři. Listu vadí, že plán neprovází restrukturalizace kyperských bank a že přináší politická rizika.

FT uvedly, že rozhodnutí porušilo ducha pojištění vkladů, podle něhož jsou vklady v unijních bankách bezpečné do úrovně 100 000 eur. Kritizují fakt, že plán nepočítá s „bezprostřední restrukturalizací bank“.

Chudí platí za bohaté

Podle britského listu by pojištěné vklady mohly být dostatečně chráněny větší daní na vklady nad 100 000 eur. „Toto je vědomé rozhodnutí, jak přimět chudé lidi, aby platili za bohaté,“ tvrdí FT.

Podobně Eurointelligence píše, že když byli kyperští představitelé při bruselských jednáních proti tomu, aby nebyly zdaněny vklady do 100 000 eur, tak se „zřejmě obávali svých zákazníků peroucích špinavé peníze“.

Podle FT je největší riziko plánu pro Kypr politické. „Předpis univerzálního utahování opasků kombinovaný s přístupem v rukavičkách k velkým investorům do bank je pro evropské voliče stále toxičtější. Lídři právě přilili oleje do ohně,“ uzavřely FT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám