Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Evropě je sociálně výbušná, varuje šéf ratingové agentury

– Berlín

Vysoká nezaměstnanost ve Španělsku, Itálii, Portugalsku nebo ve Francii může způsobit, že tyto země nedokážou provést potřebné reformy k posílení ekonomického růstu. S obavami se svěřil šéf německé divize ratingové agentury Standard and Poor’s Torsten Hinrichs.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Vysoká nezaměstnanost v Evropě může ohrozit plánované reformy.

Článek

„Vysoká nezaměstnanost ve Španělsku, Itálii a Francii je sociálně výbušná,“ uvedl Hinrichs v rozhovoru pro pondělní vydání německého listu Neue Osnabrücker Zeitung. „Pro úsporná opatření je zapotřebí sociální konsensus. Vysoká nezaměstnanost tomu nepomáhá,“ dodal.

Lidé ve Španělsku a Portugalsku již podle Hinrichse prokázali, že jsou ochotni nést zátěž spojenou s úspornými opatřeními, což ale „nemůže pokračovat donekonečna“.

V Itálii navíc existuje nebezpečí, že „nová vláda by nemusela být dostatečně silná k uskutečnění reforem, které jsou stále nezbytné k posílení hospodářského růstu“.

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se ve čtvrtém čtvrtletí vyšplhala na rekordních 26 procent. Také v Portugalsku dosáhla rekordních 16,9 procenta a ve Francii vystoupila na 10,6 procenta, tedy na nejvyšší úroveň od poloviny roku 1999. V Itálii se nezaměstnanost v lednu dostala na rekordní maximum 11,7 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám