Hlavní obsah

ČEZ rozběhl arbitráž proti Albánii

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Energetický kolos ČEZ sdělil ve čtvrtek albánské vládě, že hodlá proti zemi vést mezinárodní arbitráž. Důvodem je neochráněná investice do jeho distribuční společnosti CEZ Shpërndarje. ČEZ si chce tímto krokem zajistit uhrazení vzniklé škody, jak uvedla mluvčí firmy Barbora Půlpánová. Přesná částka zatím nebyla specifikována.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

„Výši požadované náhrady škody v současné době vyčíslují naši právníci, stejně tak jako řešení konkrétní podoby arbitráže,“ sdělila pro Novinky Půlpánová.

Skupina ČEZ se s albánskými úřady dostala do sporu kvůli údajným dluhům a odprodeji své dceřiné firmy. ČEZ vstoupila na albánský trh v květnu 2009, získala zde 76 procent podílu v albánské distribuční společnosti, zbylých 24 procent vlastní albánský stát.

„Hodnota počáteční investice činila 102 miliónů eur,“ připomněla Půlpánová.

Situace se v Albánii podle mluvčí zkomplikovala na začátku minulého roku, kdy v důsledku loňského katastrofálního sucha byla albánská státní elektrárenská společnost KESH nucena elektřinu za mnohem vyšší ceny dovážet ze zahraničí, čímž se dostala na hranici bankrotu a bez pomoci albánské vlády by nepřežila.

„Ta se pokusila situaci vyřešit, bohužel způsobem nemajícím v Evropě obdoby, tedy přenosem veškerých nákladů na bedra zahraničního investora, společnosti CEZ Shpërndarje,“ uvedla Půlpánová. Firmě se na dvojnásobek zvýšily tarify, které platila, ale bylo jí zakázáno to promítnout do cen elektřiny pro odběratele.

Další narušení vztahů znamenalo vystavení daňového nedoplatku a penále ve výši zhruba 28 miliónů eur či pokuta za nedodržení objemu importů elektřiny ve výši přibližně tři milióny eur ze strany Albánie.

Odpojil firmám elektřinu

CEZ Shpërndarje následně v listopadu 2012 odpojil kvůli vysokým dluhům od elektřiny některé státní firmy, například vodárny v hlavním městě Tiraně a v dalších oblastech. Rozhodnutím soudu bylo společnosti nařízeno, aby dodávky obnovila. Albánský regulátor pak započal proces odebrání licence firmě.

V prosinci se albánská strana nechala slyšet, že jí ČEZ dluží miliardu dolarů na škodách, které odpojením elektřiny vznikly. ČEZ se proti nařčení ohradil.

Situace nakonec vygradovala tím, že v lednu letošního roku albánský regulační úřad rozhodl o odebrání licence společnosti CEZ Shpërndarje a určil administrátora, který pod jeho dohledem převzal správu společnosti, včetně všech rozhodovacích pravomocí a odpovědnosti za chod společnosti.

Albánská akvizice tvoří ze zahraničních investic pouze 3,6 procenta, z celkových investic ČEZ je to pak ani ne procento.

Reklama

Související články

ČEZ nabízí k prodeji svou albánskou divizi

Energetická společnost ČEZ nabízí k prodeji svou albánskou distribuční divizi CEZ Shpërndarje. Případní uchazeči mohou svůj zájem projevit v lednu, uvedla...

Výběr článků

Načítám