Hlavní obsah

Počet nezaměstnaných ve světě letos přesáhne 200 miliónů

Novinky, pit
Ženeva

Počet nezaměstnaných na celém světě v letošním roce přesáhne dvousetmiliónovou hranici. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na výroční zprávu Mezinárodní organizace práce (ILO).

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle odhadů by globální nezaměstnanost měla letos stoupnout o 5,1 miliónu lidí na více než 202 miliónů, v příštím roce se očekává nárůst o další tři milióny. V roce 2012 přibylo 4,2 miliónu nezaměstnaných.

Pokud by se tyto odhady potvrdily, celosvětová nezaměstnanost by dosáhla v letošním roce nového rekordu. ILO však poměrně často své údaje reviduje směrem dolů, což učinila pravidelně za posledních šest let. Lidé, kteří se vzdají hledání zaměstnání, se mezi nezaměstnané totiž přestávají počítat.

Například za rok 2007 ILO snížila údaje o nezaměstnanosti ze 189,9 miliónu lidí na 169 miliónů, tedy o 11 procent. Za roky 2008 až 2010 rovněž došlo k poklesu o 10 až 15 miliónů lidí oproti původním odhadům.

Na poklesu se z drtivé většiny podílejí lidé, kteří se vzdali hledání si zaměstnání, připomněl ředitel analýz pro trh práce z ILO Manuel Salazar-Xirinachs. "Z toho důvodu se nepočítají mezi nezaměstnané,“ doplnil.

Podle šéfa ILO Guye Rydera stoupl počet nezaměstnaných podle již revidovaných údajů celosvětově od roku 2007, tedy před vypuknutím finanční krize, o 28 miliónů. Za stejné období pak rezignovalo na hledání práce dalších 39 miliónů lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám