Hlavní obsah

Pozor na rumunské ubrousky, varuje ministerstvo

– Praha
Novinky, pit

Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před vlhčenými hygienickými ubrousky s vůní jahody a jablka původem z Rumunska. Obsahují totiž látku IPBC, která může způsobovat zdravotní problémy. Podobně dopadla i dětská panenka z Číny. Informovala o tom mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Nebezpečné ubrousky

Článek

Jedná se o vlhčené ubrousky zabalené po 15 kusech v uzavíratelném balení z potisknuté plastové folie červené barvy a obrázkem jahody nebo zelené barvy a obrázkem jablka.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České Republiky

Na zadní straně obalu je mimo jiné uveden soupis ingrediencí, obrázky symbolizující použití výrobku, včetně použití pro děti do tří let věku. Navíc je uvedeno určení výrobku i slovně „vhodné pro celou rodinu“ a další grafické symboly.

Podle hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty složení výrobku uvádí látku zakázanou v kosmetických prostředcích pro děti tří let, a to u takových, které se neoplachují. (s výjimkou deodorantů a antiperspirantů).

„Riziko spočívá v tom, že po použití výrobku zůstanou složky kosmetického prostředku včetně IPBC na pokožce dítěte, přičemž IPBC může přestupovat do organismu, kde může negativně ovlivňovat činnost štítné žlázy,“ doplnil Valenta.

Podobný problém má i čínská panenka v barevných šatech s dlouhými vlasy. Podle výrobce je vhodná pro děti starší tří let.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České Republiky

Podle Valenty obsahuje hračka nadměrné množství esterů kyseliny ftalové (DEHP). Ty mohou přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, přecházet do slin, ulpívat na rtech i sliznici a v neposlední řadě mohou být se slinami spolknuty. „DEHP působí na reprodukční orgány,“ doplnil Valenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám