Hlavní obsah

Češi na Silvestra telefonovali víc než před rokem, přibylo i SMS

Praha

Češi během Silvestra a v prvních hodinách Nového roku uskutečnili v mobilních sítích 56 milionů hovorů, meziročně o čtyři milióny víc. Telefonáty jsou tak stále nejoblíbenějším způsobem gratulace do nového roku. SMS zpráv lidé odeslali 42 milionů, v porovnání se Silvestrem 2011 o dva milióny víc. Vyplývá to z informací operátorů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Počet hovorů v sítích T-Mobile a Vodafone vzrostl meziročně o 14 procent, respektive o sedm procent. Zákazníci Telefóniky naopak volali na samém konci roku méně než o rok dřív, počet hovorů klesl o 12 procent.

"Tento Silvestr byl ohledně celkového provozu v síti nejsilnější za poslední roky. Zákazníci využívali všechny služby více než loni, nejvíce narostl počet odeslaných MMS a objem provolaných minut," uvedl mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický.

I přes výrazné krátkodobé zatížení kolem půlnoci fungovaly všechny sítě bez problémů. "Lidé si nejvíce přáli k Novému roku těsně po půlnoci, kdy bylo v první hodinu uskutečněno více než 2,6 miliónu hovorů," uvedla mluvčí Telefóniky Blanka Vokounová.

Více se posílaly MMS

Podle ní padl v síti Telefóniky rekord v počtu odeslaných multimediálních zpráv MMS. Během silvestrovského dne jich klienti operátora odeslali téměř 165 000, to je o osm procent více než o rok dřív. Nejvíce jich lidé tradičně rozeslali v poslední hodině roku 2012 - téměř 20 000 MMS zpráv.

Za nárůstem celkového provozu v sítích je i vyšší využití datových služeb. "Ke zvýšení provozu v síti T-Mobile o necelých 19 procent přispěl i mobilní internet. Celkový objem přenesených dat vzrostl o 112 procent, přičemž o zhruba 85 procent se postarala nejrychlejší 3G síť. Nejvíce se mobilní surfaři činili ještě před započetím silvestrovských oslav mezi 16:45 a 17:45," dodal mluvčí T-Mobilu Jiří Janeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám