Hlavní obsah

Čína otevřela nejdelší trasu rychlovlaku na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína ve středu oficiálně otevřela nejdelší trasu rychlovlaku, která vede z Pekingu do Kantonu přes Wu-chan a měří 2298 kilometrů. Vlak ji urazí za necelých deset hodin, dříve to bylo 22 hodin. Na trase je 35 stanic a souprava na ní polovinu doby jede rychlostí 300 kilometrů za hodinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína má nový rychlovlakVideo: Reuters

 
Článek

V devět hodin místního času (2:00 SEČ) vyjela souprava z Pekingu, o hodinu později pak další z Kantonu.

Provoz byl záměrně zahájen 26. prosince, protože na středu připadá 119. výročí narození Mao Ce-tunga.

Foto: Zhao Peng, ČTK/AP

Rychlovlak opouští pekingské nádraží.

První železniční trať pro vysokorychlostní vlaky byla v Číně otevřena v roce 2007. Do roku 2010 Číňané vybudovali síť dlouhou 8000 kilometrů a počítají s tím, že do roku 2020 ji zdvojnásobí.

Nyní se soustředí na propojení průmyslového severu s Pekingem a jihem. V říjnu byly zahájeny testovací jízdy vysokorychlostního vlaku, který může jet rychlostí více než 350 kilometrů za hodinu i v teplotách kolem minus 40 stupňů Celsia. Jezdit má na nové trase spojující přístav Ta-lien na severovýchodním pobřeží Číny s městem Charbinem.

Foto: Chen Yehua, ČTK/AP

Rychlovlak vyjíždí z Kantonu.

Budování vysokorychlostních železnic ale provází problémy. Loni v červenci narazila do vysokorychlostního vlaku jiná souprava. Zahynulo tehdy 40 lidí a 200 bylo zraněno. Příčinou byla porucha signalizace. Potrestáno bylo 54 lidí včetně někdejšího ministra železnic. Budování tras je také spojeno s korupcí.

Před otevřením úseku mezi Pekingem a Kantonem proto úřady veřejnost ujistily, že byla zavedena přísnější pravidla pro údržbu a kontrolu tratě a vlaků. List Global Times dnes ale napsal, že i přesto jsou s novou technologií spojené určité problémy. "Všechna rizika nelze pro budoucnost zcela odstranit," píše list.

Foto: Wang Xiao, ČTK/AP

Rychlovlak vyjíždí z Pekingu

Reklama

Výběr článků

Načítám