Hlavní obsah

Lidé se po dluhopisech můžou utlouct, ministerstvo zkrátilo termín objednávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo financí (MF) zaznamenalo nebývalý zájem o nákup spořicích státních dluhopisů. Z toho důvodu se rozhodlo zkrátit termín pro přijímání objednávek na jejich nákup, konkrétně do pondělí 12. listopadu. Úřad evidoval k pátečnímu poledni objednávky za 22,3 miliardy korun, plány počítaly s maximálně 20 miliardami prodaných dluhopisů. Uvedl to mluvčí MF Ondřej Jakob.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Vzhledem k obrovskému zájmu a naplnění cíle, který jsme si stanovili v rozmezí 10 až 20 miliardy korun, budeme nuceni upisovací období předčasně ukončit," sdělil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Posledním dnem, kdy bude možno spořicí dluhopisy objednávat, se tak stane pondělí 12. listopadu. Objednávky bude nutné zaplatit do pěti pracovních dnů od tohoto data. Původně chtělo MF dluhopisy nabízet čtyři týdny od 5. do 30. listopadu.

Objednávky přijímá více než 1400 poboček České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, J Banky a České pošty. Dluhopisy úřad vydá 12. prosince.

V rámci jarní emise si lidé objednali a zaplatili spořicí státní dluhopisy za 15,3 miliardy korun. Loni na podzim v rámci pilotní emise si koupili investoři dluhopisy za 20,4 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám