Hlavní obsah

Stavebnictví v Česku se dál propadá

Praha

Stavební výroba v Česku se v září meziročně snížila o 10,6 procenta. Propad, který trvá od začátku roku, se tak dál prohloubil ze srpnového poklesu o 4,7 procenta. Klesá počet nově zahájených bytových staveb i vydaných stavebních povolení, nárůst zaznamenaly jen dokončené byty. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Právo

Stavební výroba v Česku nadále klesá.

Článek

„Řada firem podnikajících ve stavebnictví je na pokraji existence,“ okomentoval situaci analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit. Podle něj stát jako jeden z velkých zadavatelů má za cíl spíše omezování výdajů.

Nejviditelněji se to týká dopravních staveb, jako jsou dálnice nebo obchvaty měst. Ani soukromí investoři však prozatím nezačínají rozsáhlé projekty, které by  odvětví rozhýbaly.

Počet povolení poklesl, mzda stoupla

Stavebních povolení úřady vydaly 8378, což je proti loňskému září o 11,4 procenta méně. Stavební podniky uzavřely v Česku 11 762 zakázek, tedy o 4,6 procenta méně než ve stejném loňském období. Celková hodnota zakázek se snížila o 13,3 procenta na 40,4 miliardy korun.

Špatná situace ve stavebnictví přináší i stále více nezaměstnaných v této sféře. Meziročně jich přibylo pět procent a v nejbližší době se neočekává, že by se situace zlepšila. Průměrná měsíční mzda těchto zaměstnanců nicméně stoupla o 1,7 procenta na 29 114 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám