Hlavní obsah

Český alkohol znovu teče do Polska, Slovensko uvolní dovoz večer

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Polsko v úterý povolilo prodej českého tvrdého alkoholu, který v polovině září kvůli sérii smrtelných otrav metanolem v České republice zakázalo. Informovala o tom agentura PAP. Úřady nicméně varovaly před konzumací alkoholu podezřelého původu. Slovensko v úterý oznámilo, že zákaz dovozu a prodeje českého alkoholu zruší v 17 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vzorky legálního alkoholu neobsahovaly metanol v koncentracích překračujících normy,“ prohlásil mluvčí polského hlavního hygienika Jan Bondar.

Vysvětlil, že inspekce prověřila takřka 70 000 obchodů, zajistila přes 175 000 českých lahví s nápoji s obsahem alkoholu přes 20 procent a provedla více než 600 chemických rozborů.

Testy sice metanol v několika případech potvrdily, vždy se ale jednalo o alkohol dovezený z Česka individuálně. Hygienici proto před nákupem alkoholu nejistého původu nadále varují.

V Polsku na následky otravy pančovaným alkoholem, který zřejmě pocházel z Česka, zemřelo několik lidí. V Česku zemřelo v souvislosti s jedovatým alkoholem celkem 28 lidí.

Zrušení zákazu i na Slovensku

Podle slovenské ministryně Zuzany Zvolenské je dovoz alkoholu uvolněn za stanovených podmínek a základem je ochrana spotřebitele.

Slovensko požaduje od České republiky jasnou vizuální identifikaci nezávadného alkoholu a vystopovatelnost jeho původu. „Uvolnění zákazu jsme postavili na dvou základních prvcích, které v podstatě kopírují český model. Je to především vystopovatelnost a výrazné vizuální označení alkoholu, aby spotřebitel i kontrolor na první pohled věděl, že se jedná o bezpečný alkohol, který prošel kontrolou,“ uvedl slovenský ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek.

Slovensko nebude řešit alkohol dovezený na území země do 1. ledna 2012. Alkohol vyrobený po 27. září 2012 bude muset být výrazně označen číslem šarže a datem výroby. „To je naše podmínka, která bude přísně sledována,“ dodal ministr.

K českému alkoholu bude muset být rovněž dodán tzv. rodný list, tedy vyplněný formulář 1A, který schválila česká vláda. „Tento certifikát budeme také uznávat,“ konstatoval Jahnátek. Na alkoholu, který byl vyroben od 1. ledna 2012 do 27. září 2012, bude muset být nalepena na zadní straně zelená nálepka, na níž bude uvedeno, kdy byl alkohol vyroben, jaké je jeho číslo šarže a jaký je identifikační kód certifikátu.

Otevřené lahve budou zlikvidovány

„Každá z těchto lahví musí být certifikována příslušnou laboratoří, která vystaví doklad, že tento alkohol je bezpečný,“ dodal ministr. Možnost certifikace je do 30. listopadu 2012. „Po tomto termínu už nebude alkohol vpuštěn do oběhu, ale bude muset být zlikvidován,“ zdůraznil Jahnátek.

Rovněž otevřené lahve českého alkoholu musí být zlikvidovány. „Za těchto podmínek dokážeme ochránit spotřebitele od nepoctivých výrobců alkoholu,“ dodal Jahnátek. Ministr upozornil spotřebitele, že mají právo požádat číšníky, aby jim ukázali, zda jim nalévali z bezpečné lahve.

Slovensko kritizovalo českou vládu, že zavedením prohibice ochránila vlastní trh, ale neochránila ostatní občany Evropské unie. „My si budeme chránit především slovenské občany a spotřebitele,“ uvedl tehdy Jahnátek.

Po aféře s metanolem v České republice a po prvním zaznamenaném případě otravy metanolem na východním Slovensku před třemi týdny zakázala Slovenská republika dovoz a prodej českých lihovin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám