Hlavní obsah

Italská ekonomika tápe, vláda zhoršila její výhled

Novinky, pit
Řím

Italská vláda v čele s Mario Montim zhoršila ekonomický výhled země oproti předchozím odhadům. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Tony Gentile , Reuters

Italský premiér Mario Monti

Článek

Podle nových odhadů poklesne letos hrubý domácí produkt (HDP) o 2,4 procenta, což je dvakrát tolik, než s čím se počítalo v dubnové prognóze. Příští rok by se mělo jednat o 0,2procentní oslabení ekonomiky, přestože na jaře hovořily odhady o 0,5 procentním růstu.

Trhliny se objevují i v oblasti konsolidace veřejných financí. Rozpočtový deficit by měl totiž letos stoupnout na 2,6 procenta HDP oproti dříve uváděným 1,7 procenta. V roce 2013 vláda počítá se schodkem 1,8 procenta, přestože v dubnu uváděla prognóza pouze 0,5 procenta. Cílem Montiho vlády bylo v roce 2013 dosáhnout vyrovnaného rozpočtu.

Ministr hospodářství Vittorio Grilli prohlásil, že navzdory zhoršující se situaci v ekonomice a veřejných financích nemá Itálie v úmyslu požádat o pomoc z evropského záchranného fondu nebo od Evropské centrální banky.

Premiér Monti vystřídal na premiérském postu loni v listopadu Silvia Berlusconiho a zavedl urychleně úsporná opatření, která by měla přinést do státní kasy přes 20 miliard eur s cílem odvrátit hrozbu dluhové krize. Opatření však oslabila morálku spotřebitelů a ještě prohloubila recesi ve třetí největší ekonomice eurozóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám