Hlavní obsah

V Súdánu otevřeli jednu z největších rafinérií zlata v Africe

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm

Súdánský prezident Umar al-Bašír slavnostně otevřel první rafinérii zlata v této africké zemi. Má se jednat o jeden z největších takovýchto závodů na černém kontinentu, jak informoval server BBC.

Foto: Reuters

Súdánský prezident Umar al-Bašír (uprostřed) během slavnostního otevření nové rafinérie zlata

Článek

Podle analytiků je otevření závodu součástí strategie chartúmské vlády, jak se vypořádat s citelnými ztrátami příjmů z obchodu s ropou, které nastaly loni po odtržení Jižního Súdánu.

Foto: Reuters

Súdánská rafinérie má být jednou z největších v Africe

Produkce Sudan Gold Rafinery by měla činit kolem 330 tun zlata ročně. Tamní ministerstvo financí vyhlásilo v souvislosti s otevřením této rafinérie okamžitý zákaz vývozu zlaté rudy ze země. Nová rafinérie bude zpracovávat také stříbro.

Podle agentury Reuters Súdán doufá, že by letos mohl prodat zlato v hodnotě až tří miliard dolarů (asi 57 miliard korun), což by byl dvojnásobek oproti loňskému roku. „Rafinérie je prvním projektem svého druhu v Súdánu a druhým v Africe na výrobu zlata a stříbra s vysokou kvalitou a čistotou,“ cituje agentura Nová Čína ředitele podniku Mohameda Hassana Osmana.

Foto: Reuters

Zaměstnanci nové rafinérie zlata

Rafinérie by měla zpracovávat také zlato z ostatních zemí regionu, jako například z Egypta, Eritrey, Čadu nebo Středoafrické republiky. Pro srovnání, jihoafrická Rand Rafinery, jedna z největších rafinérií tohoto druhu na světě, má kapacitu pro výrobu 600 tun zlata ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám