Hlavní obsah

Řeckou vládou cloumá krize kvůli propouštění státních zaměstnanců

– Atény

Řecká vládní koalice se ocitla v krizi kvůli požadavku takzvané trojky mezinárodních věřitelů, aby stát propustil desítky tisíc zaměstnanců. Strana Demokratická levice (DIMAR), která je nejmenším koaličním partnerem, dala najevo, že s takovým úsporným krokem rozhodně souhlasit nebude.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Řecký ministr financí Jannis Sturnaras

Článek

Podle serveru listu To Vima ohrozil už trvanlivost koalice ministr pro reformu státní správy Antonis Manitakis, kterého DIMAR do funkce navrhl. Politik prohlásil, že jde o „červenou linii“, a pohrozil svou demisí. Podle serveru in.gr rozmrzelost nad požadavky zástupců Evropské centrální banky, Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu projevil i ministr financí Jannis Sturnaras.

Zástupci zahraničních věřitelů odmítli některá z navrhovaných opatření ke snížení výdajů veřejného sektoru, která jsou součástí nového dvouletého úsporného programu v objemu téměř 12 miliard eur (asi 294,5 miliardy korun). Trojka požaduje odvážnější plán na snížení počtu státních úředníků, což by mělo stát podle To Vima místo 50 000 lidí.

Vláda může i padnout

Atény zoufale potřebují souhlas věřitelů s uvolněním dalších peněz ze slíbené zahraniční pomoci. Zemi se ale nedaří plnit podmínky pro její přijetí, protože je v hlubší ekonomické recesi, než se původně čekalo.

Spor o státní zaměstnance může vyústit až v odchod DIMAR z koalice. Přestože by tím zbývající členové koalice – konzervativní Nová demokracie a středoví socialisté z PASOK – nepřišli o většinu v parlamentu, znamenalo by to podle tamějších pozorovatelů těžký otřes, který by mohl snížit ochotu i PASOK setrvat ve vládě. To by znamenalo její pád.

Reklama

Výběr článků

Načítám