Hlavní obsah

Lihoviny s metylalkoholem nepochází od nás, zní z Likérky Drak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Likérka Drak z Chvalčova na Kroměřížsku v pondělí popřela, že by z ní pocházely lihoviny s metylalkoholem, kterými se v posledních dnech v Česku otrávilo více než deset lidí. Likérka byla jako výrobce uvedená na barelech s alkoholem, které v obchodě v Příbrami zabavila policie.

Foto: Policie ČR

Podle policie byly lihoviny z metylalkoholem v barelech Likérky Drak.

Článek

Zjevně jde o padělky, uvedl v prohlášení jednatel společnosti Pavel Čaniga. Podle Sdružení výrobců lihovin při otravách závadným alkoholem nešlo o oficiální výrobky kteréhokoliv z jeho členů, Likérku Drak nevyjímaje.

Firma uvedla, že má stálý daňový dozor, v jehož rámci na výrobu lihovin detailně dohlíží celní správa. "Podle vyjádření policie jsou lihoviny buď bez kolků, nebo s poškozeným kolkem, a tudíž se v žádném případě nemůže jednat o originální balení, tedy o výrobky Likérky Drak," dodal Čaniga. Upozornil také, že Likérka Drak ani její výhradní distributor pro ČR do firmy Leko Příbram, kde se údajně padělaný alkohol našel, nedodala policií zadržené šestilitrové balení již více než čtvrt roku.

"Likérka Drak má pouze jednoho hlavního distributora a zavedený stálý daňový dozor, a je tedy naprosto vyloučeno, aby výrobky (způsobující otravu) pocházely z této firmy. Obaly výrobků obsahujících závadný alkohol označené etiketou této firmy jsou jednoznačně padělky," uvedlo sdružení.

V Česku v posledních dnech rychle přibývá pacientů s otravou metylalkoholem, zemřeli na ni tři lidé, další jsou ve vážném stavu v nemocnicích. [celá zpráva]

Stát kvůli otravám metylalkoholem zahájil rozsáhlé kontroly alkoholu v obchodech a restauracích. Policie v souvislosti s otravou několika lidí zatím obvinila šestatřicetiletého muže z Havířova na Karvinsku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám