Hlavní obsah

ECB začne nakupovat dluhopisy, s plánem všichni členové nesouhlasili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt

Evropská centrální banka (ECB) spustí nový program nákupu státních dluhopisů zemí s vysokými náklady na úvěry. Oznámil to prezident ECB Mario Draghi. Zopakoval, že euro je nezvratné, a znovu slíbil udělat vše pro jeho záchranu. Upozornil rovněž, že s programem nesouhlasili všichni členové bankovní rady.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

Banka bude kupovat dluhopisy na sekundárním trhu a zaměří se na dluhopisy s kratší dobou splatnosti, především jeden až tři roky. Limit pro nákup dluhopisů nebyl stanoven.

Draghi dodal, že ekonomický růst v eurozóně zůstane slabý a ekonomika bude oživovat pozvolna. Inflace kvůli vysokým cenám energií a růstu nepřímých daní v některých zemích eurozóny zůstane letos nad dvouprocentním limitem stanoveným ECB jako strop cenové stability.

ECB zahájila dosavadní program nákupů dluhopisů v květnu 2010, aby zmírnila dluhovou krizi v Řecku a dalších zemích eura. Loni a letos se ale proti nepřímé podpoře ohrožených zemí postavili němečtí členové banky a od letošního února banka v podstatě nákupy dluhopisů zastavila. ECB má nyní ve svém portfoliu státní dluhopisy za 211,5 miliardy eur (asi 5,3 biliónu korun).

ECB ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,75 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám