Hlavní obsah

Eurozóna má mít vlastní parlament. Čekají se ostré spory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

V rámci připravované radikální reformy eurozóny by státy měnové unie měly odevzdat značnou část své rozpočtové suverenity Bruselu a eurozóna má mít vlastní parlament. S odvoláním na nejmenované unijní diplomaty to napsal německý deník Handelsblatt, podle něhož se o novou podobu eurozóny dají očekávat prudké spory.

Foto: Alex Domanski, Reuters

Šéf ECB Mario Draghi

Článek

Reformu připravují z pověření šéfů států a vlád eurozóny prezident Evropské unie Herman Van Rompuy, předseda Evropské komise José Barroso, šéf takzvané Euroskupiny Jean-Claude Juncker a prezident Evropské centrální banky Mario Draghi.

Jádrem reformy má být změna rozpočtové politiky. Vlády mají návrhy svých domácích rozpočtů nejprve předkládat Bruselu ke schválení. Pokud by hrozil příliš vysoký deficit, mohla by Evropská komise uplatnit proti takovému návrhu veto.

To by mohla použít i v případě, kdy by návrh neobsahoval žádná úsporná opatření k odbourání vysokého státního dluhu. V obou případech budou vlády muset takový návrh upravit, než ho předloží domácímu parlamentu.

Sazba pro zdanění firem

Fiskální suverenitu členských zemí chtějí autoři reformy omezit podle Handelsblattu ještě v jednom důležitém bodě. Chystají se stanovit závaznou minimální sazbu pro zdanění firem.

Rozpočtovou a hospodářskou politiku států platících eurem má kontrolovat parlament eurozóny, v němž by měli zasednout poslanci Evropského parlamentu i národních zastupitelských sborů.

Proti této myšlence se ale podle Handelsblattu důrazně staví země EU, které jsou mimo měnovou unii. Navíc by změna vyžadovala úpravu lisabonské smlouvy o fungování EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám