Hlavní obsah

Zájem českých firem o daňové ráje výrazně roste

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemské společnosti slyší na vábení z daňových rájů čím dál víc. Počet vlastníků českých firem, kteří pocházejí z destinací považované za daňové ráje, se za letošní první pololetí zvýšil o 294 na 12 046 společností, zatímco za celý loňský rok se jednalo o 328 společností. Analýzu zveřejnila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

Foto: Profimedia.cz

Jedním z daňových rájů je i ostrov Kypr

Článek

Podle shromážděných údajů je z daňového ráje aktuálně kontrolováno 3,29 procenta z 366 500 firem registrovaných v Česku.

K nejoblíbenějším daňovým rájům dlouhodobě patří evropské destinace – Nizozemsko, s velkým odstupem následované Kyprem a Lucemburskem. Z relativního pohledu od konce roku 2011 do pololetí 2012 nejvíce posílily Bahamy, Belize a Seychely.

„Pokud by čeští podnikatelé zachovali tempo zapojování svých firem do mezinárodních holdingů po celý zbytek letošního roku, jednalo by se o největší odliv za poslední tři roky,“ uvedla analytička ČEKIA Petra Štěpánová s tím, že celkový počet českých firem s majitelem z daňového ráje by na konci roku 2012 dosáhl 12 340. To by představovalo meziroční přírůstek o 10,5 procenta.

„Zdá se, že ani pravicová vláda prozatím nedokázala zastavit, ale ani zbrzdit zájem českých podnikatelů o přesun sídla do daňového ráje,“ dodala Štěpánová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám