Hlavní obsah

Přes 200 českých turistů uvízlo v zahraničí po krachu cestovky BG Travel

– Praha • Aktualizováno

Liberecká cestovní kancelář Marcela Pavelková BG Travel vyhlásila úpadek. V cizině má nyní 265 klientů, většina z nich je v Bulharsku. Novinkám to ve čtvrtek potvrdil mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR) Jan Papež. Další stovky lidí mají u této kanceláře zakoupeny zájezdy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Informaci o vyhlášení úpadku cestovní kancelář uveřejnila i na svých internetových stránkách. Uvedla na nich,že důvodem jsou ekonomické problémy vzniklé nekorektním jednáním bulharských obchodních partnerů. Zároveň CK vyzvala klienty, aby se kvůli vypořádání škodní události obrátili na pojišťovnu Generali, u které je kancelář pojištěná proti úpadku.

„Generali podniká veškeré kroky k tomu, aby se klienti dostali co nejdříve domů,“ uvedl pro Novinky Papež s tím, že to by k tomu mělo dojít během dvou až tří dnů. Papež rovněž doporučil obracet se přímo na pojišťovnu. Pojišťovna se bude snažit, aby klienti nemuseli hradit žádné náklady.

Pojišťovna podle svého mluvčího Jiřího Cívky zahájila potřebné kroky, aby klientům, kteří zůstali v zahraničí, usnadnila situaci. Podle Generali je v zahraničí údajně až 291 klientů zkrachovalé kanceláře. Další podrobnosti včetně termínů odletů letadel, kterými by se klienti BG Travel měli vrátit domů, budou pravděpodobně známy v nejbližších hodinách, uvedl generální ředitel Generali Štefan Tillinger. Zároveň upozornil na to, že všichni poškození mohou své oprávněné nároky na vypořádání škod vznést nejpozději do šesti měsíců.

Podle Papeže se BG Travel specializovala na dovolené v Bulharsku. Přesný počet lidí, kteří mají u této cestovní kanceláře složené zálohy nebo zaplacené celé zájezdy, není momentálně známý. Určitě ale půjde řádově o stovky lidí. Cestovní kancelář měla obsazené čtyři až pět charterových letů v nejbližších termínech.

Zatímco na svých internetových stránkách cestovní kancelář informace o úpadku vyvěsila, na pobočce firmy v Jablonecké ulici nedaleko Šaldova náměstí dnes odpoledne žádné informace o úpadku nebyly. Ve výloze si mohli klienti přečíst jen nabídku zájezdů last minute do bulharského Primorska.

BG Travel je letos pátou cestovní kanceláří, která vyhlásila úpadek. Od začátku roku se do finančních potíží dostaly CK Asteri tour, CK Redgreentours a CK Filip. Čtvrtou cestovní kanceláří, která úpadek vyhlásila ve středu, je pražská cestovní kancelář CK Globaltour. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám