Hlavní obsah

Pstruzi z českých rybích farem obsahují toxické látky

– Praha • Aktualizováno

Pstruzi pocházející z některých tuzemských rybích farem obsahují nepovolené toxické látky. Podle testů časopisu dTest se jedná o malachitovou zeleň a krystalovou violeť. Jejich přítomnost byla objevena ve třech vzorcích z celkem sedmnácti.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nález nepovolených látek může podle některých názorů svědčit o kontaminaci životního prostředí, ke kterému došlo jejich masivním využíváním v minulosti.

„Nelze zcela vyloučit, že došlo k nelegálnímu používání nepovolených látek. Naše zjištění proto předáváme k dalšímu šetření Státní veterinární správě ČR,“ uvedla šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

Malachitová zeleň dokáže účinně hubit parazity a zbavuje ryby plísní, současně má negativní účinky, a to nejen na ryby, ale potenciálně i na jejich konzumenty. „U malachitové zeleně hovoří odborníci o potenciální genotoxicitě a kancerogenitě. Proto se u této látky, stejně jako u podobně působící krystalové violeti, stanovuje takzvaný rozhodovací limit, který činí 2 µg/kg,“ připomněla Rozová.

Je-li uvedený limit překročen, neměli by být pstruzi uváděni na trh. K obojímu došlo podle testů u vzorku ze Pstruhařství Mlýny, když pstruzi obsahovali 2,09 µg/kg krystalové violeti. Vzorky malachitové zeleně byly zjištěny u pstruhů z Rybářství Velké Meziříčí, stopy krystalové violeti pak u pstruhů z Rybářství Chlumec nad Cidlinou, i když v nižším množství, než činí rozhodovací limit.

Jak uvedl pro Novinky Miloš Buřič ze Pstruhařství Mlýny, podnik výše uvedené toxické látky nepoužívá. „Osobně se o chov ryb starám a mohu místopřísežně prohlásit, že nalezené látky se v našem chovu nikdy v minulosti ani v současnosti nepoužily a nepoužívají,“ sdělil Buřič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám