Hlavní obsah

Menší podniky v ČR letos zainvestují přes 14 miliard eur, více než loni

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Malé a střední tuzemské podniky plánují letos investovat do rozvoje svého podnikání 14,1 miliardy eur (asi 350 miliard korun), což je o dvě procenta více než v loňském roce. Nejvíce peněz, celkem 7,7 miliardy eur, chtějí dát na modernizaci a rozšiřování výrobních kapacit. Ukázal to průzkum realizovaný GE Capital EMEA, mateřskou společností GE Money Bank.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„České firmy mají chuť investovat do nového vybavení. Dvouprocentní nárůst v porovnání s loňským rokem je dobrým signálem pomalu se zvyšující důvěry v ekonomické oživení,“ uvedl analytik Petr Gapko z GE Money Bank. Zda ale firmy opravdu své zamýšlené investice zrealizují, bude podle Gapka velmi záležet na ekonomickém vývoji v Evropě a vývoji poptávky po českých produktech.

Rozhodnutí investovat je u českých podniků nejčastěji motivováno zhoršováním stávajícího vybavení a potřebou modernizace s cílem zvýšit efektivitu a produktivitu. Třetina podniků chce vynakládat prostředky na rozšíření výrobních kapacit. Naopak nejsilnější překážkou investic je podle čtyř z deseti firem nejisté ekonomické prostředí a následně i nedostatek dostupných finančních prostředků.

Letos se bude investovat hodně v Polsku a Německu

Podle průzkumu zamýšlejí malé a střední podniky v České republice, Polsku a Maďarsku investovat do konce letošního roku celkově zhruba 54,5 miliardy eur. Oproti loňskému roku vzrostou předpokládané investice letos především v Polsku, konkrétně o 34 procent. Maďaři vidí situaci o poznání hůře a své výdaje sníží o čtyři procenta.

V porovnání s dalšími evropskými zeměmi je na tom ČR podobně jako Francie, kde mají investice meziročně stoupnout o tři procenta. Italské investice se oproti prostředkům vynaloženým v roce 2011 letos sníží o tři procenta a ještě výraznější pokles, o 12 procent, hlásí britské malé a střední podniky. Německé firmy naopak slibují během letošního roku masivní investice meziročně o zhruba 17 procent vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám