Hlavní obsah

Zemědělci zablokují silnice kvůli zelené naftě a dani z vína

Aktualizováno

Zemědělci se rozhodli dát najevo svou nespokojenost s plánovaným zrušením tzv. zelené nafty a zavedením spotřební daně z tichého vína sérií blokád regionálních silnic. První protest, kdy komunikace zablokují zemědělskou technikou, se uskuteční 23. května. Ve čtvrtek o tom informoval prezident Agrární komory Jan Veleba. Podle něj by část protestu mohla být i v Praze.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Protestující zemědělci v roce 2009

Článek

Podle zprávy z jednání komory nejde o jednorázovou akci. Pokud se zemědělcům nepodaří zvrátit vládní návrhy, jsou rozhodnuti v protestech pokračovat a stupňovat je.

Termín prvního protestu je stanoven na 23. května od 9-11 hodin. Na silnice po celé ČR vyjedou v té době traktory, kombajny a další stroje. O konkrétních místech, kde bude těžká technika nasazena, rozhodnou krajské štáby AK.

Zrušení zelené nafty je součástí kabinetem schváleného balíku úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty HDP. Nyní mají čeští farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. Po zrušení zelené nafty by platili téměř o 11 korun za litr více, a ročně by tak přišli o 1,6 miliardy korun.

V případě zrušení zelené nafty by podle Veleby Česko bylo jedinou zemí v Evropské unii, kde by podobnou úlevu farmáři neměli.

Výběr velkých protestních akcí zemědělců v posledních deseti letech:
30. října 2002 - Na ekonomické problémy českého zemědělství chtěli upozornit účastníci manifestačního pochodu Prahou, kterého se podle odhadu organizátorů zúčastnilo přibližně 3000 osob. Ministru zemědělství a zástupcům obou komor parlamentu předali petici žádající pomoc s více než 100.000 podpisů.4. prosince 2002 - Před budovou ministerstva zemědělství na pražském Těšnově se sešlo asi 7000 demonstrantů, kteří požadovali rovné postavení se svými kolegy z Evropské unie a žádali větší pomoc státu při řešení finanční krize v oboru. Po příchodu na Václavské náměstí se počet demonstrantů podle policie zvýšil až na 10.000 osob.25. ledna 2005 - Před ministerstvem zemědělství se sešly 2000 až 3000 lesníků, kteří protestovali proti změnám v obchodní politice státního podniku Lesy ČR. Protest skončil poté, co demonstranti zahnali tehdejšího ministra zemědělství Jaroslava Palase (ČSSD) sněhovými koulemi a vajíčky.20. listopadu 2007 - Před ministerstvem zemědělství se sešlo několik set chovatelů vepřů, kteří protestovali proti nízkým výkupním cenám. Po ministerstvu žádali zvláštní pomoc, například příplatky na čistotu prasat před dodávkou nebo na podporu vakcinace a dezinfekce v chovech. Zemědělci později vyrazili na Václavské náměstí, kde pokračovali v projevech a rozdávali jitrnice.12. března 2009 - Zemědělci z několika členských zemí EU v Praze protestovali proti údajně nespravedlivé dotační politice uplatňované v rámci unie. Akce se podle odhadů policie a Agrární komory zúčastnilo zhruba 8000 lidí.29. června 2009 - Zemědělci s auty a traktory blokovali dopravu na silnicích a dálnicích v sedmi krajích. Podle odhadů Agrární komory k protestu vyjelo 1900 vozidel a zúčastnilo se ho až 6000 osob. Farmáři chtěli blokádou upozornit na nízké výkupní ceny mléka.2. prosince 2009 - V Praze demonstrovali zemědělci proti snižování dotací a zhoršujícímu se stavu českého zemědělství. Podle policejních odhadů se jich sešlo 2000, pořadatelé z Agrární komory uváděli 4500. Hlavním požadavkem demonstrantů bylo navýšení agrárního rozpočtu o 1,5 miliardy korun.27. května 2010 - Stovky zemědělců se sešly před budovou Poslanecké sněmovny, aby ovlivnili poslance při hlasování o zákonu zvyšujícím povinný podíl biosložky v pohonných hmotách, který předtím vetoval prezident Václav Klaus. Podle odhadů Agrární komory se akce zúčastnilo na tisíc zemědělců.3. května 2012 - Agrární komora oznámila, že kvůli plánovanému zrušení takzvané zelené nafty a chystanému zavedení spotřební daně z vína uskuteční zemědělci 23. května sérii blokád regionálních silnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám