Hlavní obsah

Lidé schovávají neplatné peníze za miliardu, hrají s nimi třeba mariáš

Právo, Jakub Svoboda

Mezi lidmi stále zůstávají neplatné papírové bankovky a kovové mince za více než miliardu korun. Přitom by si většinu z nich ještě mohli vyměnit na pobočkách České národní banky (ČNB).

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Staré mince se v době, kdy přestaly platit, začaly likvidovat.

Článek

Jak vyplývá z údajů centrální banky, například od loňského dubna, kdy přestaly v Česku platit padesátikorunové bankovky, jich lidé v ČNB a na pokladnách obchodních bank, kde už možnost výměny skončila, vyměnili jen za sto miliónů korun. Někde zastrčených tak ke konci loňského roku zůstávalo přes 12 miliónů papírových padesátikorun za téměř 607 miliónů korun.

Více než stomiliónovou hodnotu má 5,2 miliónu kusů dosud neodevzdaných modrých dvacetikorun s obrázkem krále Přemysla Otakara I., které se přestaly používat v srpnu 2008. Tehdy také skončila platnost hliníkových padesátníků.

Těch podle údajů ČNB zůstává nadále mezi lidmi asi 366 miliónů kusů za zhruba 183 miliónů korun.

„Celková hodnota neplatných bankovek 50 Kč, 20 Kč a padesátihaléřových mincí, které je možné vyměnit za platné, byla ke konci loňského roku vyšší než 894 miliónů korun,“ sdělila Právu Petra Hájková z tiskového oddělení ČNB.

ČNB vymění i starší peníze

Až do března 2017 bude padesátikorunové bankovky s portrétem Anežky České možné ještě bezplatně vyměnit v pobočkách centrální banky, které jsou v sedmi městech ČR.

Dvacetikorunové bankovky a padesátníky budou na těchto pobočkách ČNB od lidí brát do konce srpna 2014.

Stále je také možné vyměňovat bankovky vzoru 1993 v hodnotách 100, 200, 500, 1000 a 5000 Kč, které se vyznačují tím, že na rubové straně v pravé dolní části nemají proti pozdějším vzorům vytištěné grafické logo – ve tvaru srdce u 50 Kč, v podobě písmena „K“ u 100 Kč, v podobě knihy u 200 Kč a v podobě růže u 500 Kč.

Těchto bankovek je podle odborníků mezi lidmi už poměrně málo. Jejich hodnotu nedokáže ČNB přesně vyčíslit.

Hodí se na mariáš

„Česká národní banka totiž vede evidenci bankovek a mincí v oběhu podle nominálních hodnot, nikoli podle roku vydání,“ uvedla Hájková. Lhůta pro výměnu starších bankovek vzoru 1993 je podle ní zatím neomezená.

Výměnu všech uvedených bankovek a mincí lze provést na pobočkách České národní banky na počkání a zdarma, otázka ale je, kolik lidí tuto možnost ještě využije.

Například u padesátníků je totiž prakticky jisté, že se jich centrální bance už moc nevrátí a zůstanou v kapsách mariášníků, na dně historických kašen, v kasičkách dětí či někde založené nebo schované na památku.

Již neplatné hliníkové mince mají velké využití v tradiční české karetní hře – mariáši. V Česku se s nimi hraje oficiální mistrovství republiky v nemíchaném i míchaném licitovaném mariáši.

„Nemíchaná liga hraje dvacetníkový základ, takže potřebuje dvacetníky, a míchaná liga s desetníkovým základem potřebuje desetníky i padesátníky. S padesátníkovým základem se pak hodně hraje hlavně v Praze křížový mariáš,“ odkryl Právu, kde skončila značná suma neodevzdaných hliníkových mincí, předseda Českého svazu mariáše Marek Polka.

Sám má doma ve dvou pikslách od whisky asi tři kila desetníků a dvacetníků. Tyto mince už ale ČNB nikomu za platnou měnu nevymění.

Anketa

Máte doma nějaké české neplatné peníze z poslední doby?
Ano, schovávám si je na památku
67,2 %
Ano, určitě je mám někde založené a zapomenuté
15,2 %
Ne, všechny jsem utratil/la
13,7 %
Ne, všechny jsem vrátil/la
3,9 %
Celkem hlasovalo 11370 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám