Hlavní obsah

Důchodci příští rok přijdou o dalších 200 Kč měsíčně

Právo, Jakub Svoboda

Čeští důchodci budou v příštích letech chudnout ještě rychleji než dosud. Na začátku příštího roku totiž dostanou od státu přidáno v průměru zhruba o 200 korun méně, než na co by měli nárok podle současné legislativy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ekonomičtí ministři se tento týden dohodli na omezení růstu penzí změnou pravidel pro jejich valorizaci. Ta je nyní možná tehdy, pokud růst cen, tedy inflace, a třetina růstu reálných mezd za rok dosáhnou v součtu alespoň dvou procent. Důchody se pak musí valorizovat o 100 procent růstu cen a jednu třetinu růstu reálných mezd. V příštích třech letech by to ale mělo být jen o třetinu inflace a třetinu růstu reálné mzdy.

Podle odhadu analytika Raiffeisenbank Michala Brožky by rozdíl mezi průměrným měsíčním důchodem bez navrhovaných změn a se změnami činil v roce 2013 asi 200 korun. "Pokud předpokládáme průměrnou výši důchodu v letošním roce 10 750 Kč, pak by podle navrhovaných změn vzrostl v příštím roce starobní důchod na zhruba 10 850 Kč, zatímco podle současných pravidel asi na 11 060 Kč,“ sdělil Právu Brožka.

Upozornil také, že meziroční míra inflace sice nyní v ČR dosahuje 3,7 procenta, ale z hlediska průměrného seniora a jeho spotřebního koše je na 5,2 procenta. Růst penzí tak sice nebude v příštích třech letech nulový, jak původně plánoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), ani nebude vázán na výběr důchodového pojištění, jak by si přál premiér Petr Nečas (ODS), bude ale výrazně nižší než dosud.

„Valorizovalo by se o 1,2 procenta, což by bylo asi 130 korun. Inflace je přitom 346 korun měsíčně,“ varuje před rizikem růstu chudoby předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes.

Slib o kompenzaci vláda nedodržela

Ekonomičtí ministři se ale shodli na tom, že jde o nezbytné opatření. „V současné ekonomické situaci si nemůžeme dovolit pokračovat v tak rychlém růstu důchodů,“ prohlásil ministr práce a sociálních věcí (TOP 09) Jaromír Drábek.

Ministři slibují, že má jít pouze o časově omezené opatření. Nečasova vláda ale důchodcům také slibovala, že jim zdražení potravin, léků a dalších sociálně citlivých výrobků a služeb v důsledku lednového zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) z 10 na 14 procent bude kompenzovat právě valorizací jejich penzí.

Tento slib ale nesplnila, a naopak jim hodlá novými opatřeními důchody ještě víc znehodnocovat. Průměrný starobní důchod se od letošního ledna zvýšil jen o 174 korun, což zdaleka nemůže důchodcům kompenzovat zdražování sociálně citlivých položek v důsledku růstu DPH.

Nestačí to ani k pokrytí růstu cen základních potravin, kdy u řady položek (chléb a pečivo, vejce, mléko, ovoce a zelenina) ceny vyskočily až několikanásobně více, než by odpovídalo zvýšení sazby DPH.

Senioři vyrazí do ulic

Rada seniorů svolává kvůli záměrům vlády na 30. května do Prahy protestní demonstraci. Začít má hodinu po poledni na náměstí Jana Palacha. Podle Pernese je to vůbec poprvé, co důchodci budou v ulicích takto organizovaně ­protes­tovat. Zástupci seniorů se přitom bouří nejen proti pomalejšímu zvyšování penzí, ale žádají i zrušení stropů na odvody důchodového pojištění a odklad důchodové reformy do roku 2016. Hodlají se připojit i k demonstraci odborů a některých občanských hnutí, která bude na pražském Václavském náměstí už 21. dubna.

Se změnou valorizace nesouhlasí ani opozice. „Zničení současného systému valorizace důchodů povede k růstu nerovnosti a zvýšení sociálního napětí ve společnosti. Poslanci a senátoři ČSSD změnu systému valorizace proto v žádném případě při hlasování v parlamentu nepodpoří,“ uvedl včera šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Připravované protestní akce seniorů ČSSD naopak podle něj podporuje. Poslanec a stínový ministr sociálních věcí KSČM Miroslav Opálka uvedl, že varianta navržená ministry bude znamenat propad poměru důchodu k průměrné mzdě pod 40 procent. Nyní penze v Česku odpovídá v průměru polovině vydělaných peněz.

Pravidla pro valorizaci důchodů se v rámci reforem penzijního systému naposledy měnila loni. Podle současné legislativy je přitom zvyšování penzí při naplnění stanovených podmínek „automatické“, vláda do něj bez úpravy příslušných zákonů nemůže zasahovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám