Hlavní obsah

Emisní povolenky platit nebudeme, sdělila Indie do Evropy

– Nové Dillí
Novinky, pit

Indická vláda nakázala tamním leteckým společnostem, aby nevstupovaly do systému obchodování s emisními povolenkami v rámci Evropské unie (EU). Informovala o tom server BBC s odkazem na slova indického ministra civilního letectví Ajita Singha.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Přestože Evropská unie požaduje po indických aerolinkách, aby předložily podrobné informace o produkci emisí do konce března, žádná z nich to s ohledem na nařízení vlády neučiní,“ sdělil Singh.

Indie tímto krokem navazuje na obdobné rozhodnutí Číny z letošního února. Proti se staví i Rusko i USA. Podle některých pozorovatelů hrozí dokonce až obchodní válka mezi EU a těmito státy, vehementně odmítajícími systém emisních povolenek.

Důkazem toho může být nedávné rozhodnutí Pekingu pozastavit nákup nových letadel od evropského výrobce Airbus. [celá zpráva]

V systému emisních povolenek jde o to, že pokud jednotlivé aerolinky na letištích v rámci EU překročí povolené emisní limity, budou si muset emisní povolenky dokoupit.

Systém emisních povolenek platí od začátku letošního roku a EU chce za jeho pomoci snížit emise skleníkových plynů do roku 2020 v porovnání s rokem 1990 o 20 procent, připomíná agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám