Hlavní obsah

Bruselu došla s Českem trpělivost. Stopnul miliardové dotace

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí Právu potvrdilo, že kvůli netransparentnímu nakládání s dotacemi Evropské unie a špatné kontrole byl České republice poprvé v historii minimálně na několik měsíců pozastaven přísun dotací z evropských fondů. Česko tak bylo Evropskou komisí (EK) donuceno k tomu, aby do června nežádalo o zpětné proplacení peněz, které stát platí příjemcům dotací z evropských fondů.

Foto: Profimedia.cz

Evropská kasička se obrátila k Česku zády.

Článek

Podle Českého rozhlasu je důvodem nespokojenost Bruselu s tím, jak se v Česku utrácení peněz z fondů kontroluje. Už v pátek na toto téma proběhlo v Bruselu jednání za účasti náměstka ministra financí Miroslava Mateje.

„Na jednání byl domluven časový harmonogram kroků, které se ČR zavázala splnit – jedná se o otázky řídících kontrol, nastavení auditního systému, řešení identifikovaných nesrovnalostí a administrativní kapacity. Pokud ČR splní dohodnuté kroky do června 2012, EK nepřistoupí k pozastavení programů,“ sdělil Právu Jakub Haas z ministerstva financí. Jak dodal, příjemci dotací ale budou dostávat peníze bez změny dál.

Důvodem opatření jsou výtky EK vůči tuzemskému auditnímu a kontrolnímu systému, řekla ČTK mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Jana Jabůrková.

Pro naši ekonomiku jde o klíčovou injekci

V období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu zhruba 26,7 miliardy eur. To je podle současného kurzu uváděného MMR 788,7 miliardy korun. Příjemci dotací z této částky zatím dostali 313,2 miliardy, tedy kolem 40 procent. Dotace úřady vyplácejí nejdříve z rozpočtu, Brusel proplácí tyto peníze až zpětně.

Schválené dotace představují pro českou ekonomiku největší finanční injekci v její historii, přičemž vzhledem k rozšiřování Unie je takto významná evropská podpora současně poslední.

Jinými slovy, tak velkou finanční pomoc zvenčí může česká ekonomika v budoucnu už jen těžko očekávat. Problémy se týkají hlavně čerpání z Evropského fondu pro regionální rozvoj, největšího strukturálního fondu EU, z něhož do Česka proudí většina unijních peněz.

Kalousek bude dohlížet na audity

Nespokojenost bruselských úředníků má napravit přesun auditu z řídících orgánů jednotlivých programů na ministerstvo financí. Úřad Miroslava Kalouska tak převezme auditní pravomoc nejen z regionů, ale i z ostatních ministerstev.

„Na MF budeme přesouvat audity, nikoliv kontrolu. Ta zůstává na resortech a regionálních radách, tj. u poskytovatelů dotací. Komise má z důvodu velkého počtu auditních zjištění k výkonu těchto kontrol zásadní výhrady. MMR a řídící orgány musí do června přijmout nápravná opatření,“ dodal Haas.

V Česku se v poslední době objevují problémy s čerpáním peněz z fondů. Hodně potíží má ministerstvo školství kvůli programu Vzdělání pro konkurenceschopnost. Kvůli pochybením úřadu ministra Josefa Dobeše (VV) a podle ČTK reálně hrozí, že by ČR mohla o peníze přijít.

EK už kvůli problémům před časem pozastavila vyplacení 1,2 miliardy korun. Z programu by ČR mohla získat až 53 miliard korun a nyní se Praha snaží zabránit tomu, aby se celý program kvůli pochybením v ČR zastavil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám