Hlavní obsah

Coca-Cola i Pepsi pozmění složení, aby nemusely varovat před rakovinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Společnosti Coca-Cola a PepsiCo se rozhodly pozměnit složení svých nápojů, aby se tak vyhnuly nutnosti lepit na láhve varování před rakovinou, jak je k tomu nově nutí kalifornské zákony. Limonády budou nyní obsahovat méně methylimidazolu, který Kalifornie přidala na seznam karcinogenů, informovala BBC. Látku firmy používají v karamelu, který do nápojů přidávají.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Oba rivalové už pozměněné nápoje uvedli na kalifornský trh. Shodně ale tvrdí, že ke změně přistoupili zejména kvůli efektivnější výrobě.

Mluvčí české pobočky společnosti Coca-cola Novinkám sdělila, že nejde o změnu receptu, ale o změnu výroby. “Požádali jsme naše výrobce karamelu v USA, aby modifikací výrobního postupu snížili v karamelu množství látky 4-MEI, toto ale nebude mít žádný vliv na recepturu. Tyto úpravy nebudou mít vliv na barvu nebo chuť nápoje Coca-Cola.“

Tisíc plechovek coly denně

Kalifornský zákon se opírá o studii, která dala do souvislosti methylimidazol s rakovinou u myší a krys. Americký Úřad pro potraviny a léky nicméně upozornil, že člověk by musel vypít zhruba tisíc plechovek coly denně, aby byl vystaven stejné dávce chemikálie jako laboratorní myši.

„Ačkoliv jsme přesvědčeni, že nehrozí žádná zdravotní rizika, která by nás nutila k této změně, přesto jsme požádali naše dodavatele karamelu, aby provedli toto opatření. Naše produkty tak nebudou muset nést toto vědecky nepodložené varování,“ řekla agentuře AP zástupkyně společnosti Coca-Cola Diana Garza-Ciarlanteová.

Společnosti Coca-Cola a PepsiCo dohromady drží téměř 90procentní podíl na trhu s perlivými nápoji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám