Hlavní obsah

Průměrná mzda vzrostla o pětistovku, reálné platy ale klesají všem

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za celý loňský rok vzrostla průměrná mzda v České republice ve srovnání s rokem 2010 o 522 korun na 24 319 korun. Byla tak vyšší o 2,2 procenta. Reálně po odečtení inflace se zvýšila ale jen o 0,3 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Bez ohledu na zvýšení hodnoty průměrné mzdy, reálné mzdy klesají, a všem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Reálné mzdy v podnikatelské sféře se snížily o 0,3 procenta, ve státním aparátu o 0,8 procenta,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Podnikatelům se jejich reálné mzdy podle analytika Michala Kozuba ze společnosti Home Credit doposud zvyšovaly, zpomalení ekonomiky nyní ale dolehlo i na ně. „Ještě citelněji se dotklo zaměstnanců. Jejich mzda po odečtení inflace dlouhodobě klesá a nejinak tomu bylo i v posledním čtvrtletí tohoto roku,“ doplnil Kozub.

Foto: ČTK

Podle Volfa se dá čekat, že trend poklesu reálné mzdy bude pokračovat i letos. „Pokud budeme vůbec moci mluvit o nějakém nominálním růstu, vysoké tempo růstu cen bude znamenat pokles reálné hodnoty,“ je přesvědčen Volf.

S přidáváním příliš nepočítejte

Jak připomněl Kozub, ekonomická recese, která se vrátila do Česka po dvou letech, nutí podniky šetřit, a tak zvyšování platů rozhodně není na pořadu dne. „Naopak ceny rostou nejrychleji za tři roky, a lidé si proto příliš nepolepší,“ dodal Kozub.

Podle Volfa rovněž poměrně vysoká nezaměstnanost nevytváří tlak na zaměstnavatele, kteří si mohou dovolit mzdy nezvyšovat, což jim trochu uvolňuje ruce a zvětšuje manévrovací prostor při očekávaném poklesu tempa růstu ekonomiky.

„Ekonomika je v recesi, růstové vyhlídky jsou chabé, nezaměstnanost roste a pokles reálných mezd je odrazem této nepříznivé situace,“ shrnul ekonom Pavel Mertlík z Raiffeisenbank.

Reklama

Výběr článků

Načítám