Hlavní obsah

Obchodníci zneužívají nedostatku vajec a zvyšují si marže, obviňuje šéf Agrární komory

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kauza drahých vajec čeří tuzemské mediální vody a vzbuzuje mnohdy rozhořčené emoce zákazníků v jednotlivých potravinových řetězcích, kteří jsou nuceni sáhnout hlouběji do svých peněženek. Situaci ještě rozvířil prezident Agrární komory Jan Veleba, podle nějž někteří obchodníci využívají paniky kolem nedostatku vajec na trhu a neúměrně zvyšují své marže.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle Veleby, jehož cituje ČTK, dostávají velkochovatelé nosnic prý za jedno vejce 3,50 Kč, cena v obchodech by proto neměla přesáhnout pět korun. Někde se však může nakupující setkat i s cenou sedmi korun za vejce.

Podle vyjádření mluvčího hypermarketu Globus Libora Tomáše z konce února je naopak v současnosti vyjednávací pozice řetězců vůči dodavatelům vajec oslabena. „O nákupních cenách není možné v současnosti s dodavateli vyjednávat, i když si myslíme, že jde o umělé navyšování nákupních cen,“ podotkl pro ČTK.

Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmová ČTK řekla, že kvůli rekonstrukci chovů pokrývali tuzemští chovatelé na začátku roku pouze 60 procent spotřeby vajec v ČR a zbývajících 40 procent je zatím nutné dovážet ze zahraničí. Tento poměr by se mohl změnit už v dubnu, kdy budou obnoveny další modernizované chovy.

Problémy i jinde

S nedostatkem vajec se potýkají i další evropské země. To je příklad Francie nebo Bulharska, kde v souvislosti s tím cena vajec výrazně vzrostla. Zdražení, přestože v menší míře, registrují lidé i v Polsku, na Slovensku či v Británii. V Česku se podle statistických údajů zvedla cena vajec od ledna v obchodech přibližně dvojnásobně.

Podle analytika Michala Kozuba ze společnosti Home Credit vejce v tuzemských obchodech výrazně zdražila nejen kvůli avizované změně v podmínkách chovu slepic, ale i kvůli přísným kontrolám, jestli vejce dovážená z Polska či jiných zemí odpovídají normám.

Cena zůstane trvale o něco vyšší

S tím souhlasí i analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin. Jak uvedl pro Novinky, vejce zdražují proto, že na produkci jednoho vejce je potřeba více prostoru. V souvislosti s modernizací chovů dochází dočasně k poklesu nabídky vajec na trhu, což se také projevuje na jejich skokovém zdražení. Ke zvýšení cen vajec lehce přispělo podle Šimka i zvýšení dolní sazby DPH začátkem roku.

"Dá se předpokládat, že postupně po tomto prvotním skoku, až se obnoví a doplní výrobní kapacity, se cena vajec opět o něco sníží, ale jejich cena už zůstane vyšší, než byla původně, protože i náklady na výrobu zůstanou vyšší," domnívá se Šimek.

Změna cen každý den

"Na základě normy dané EU máme nedostatek vajec. Dodavatelé v současné době nedokáží uspokojit naše objednávky," uvedl pro Novinky mluvčí řetězce Kaufland Michael Šperl s tím, že Kauflandu musí objednávat vejce v zahraničí.

Oproti tomu mluvčí řetězce Billa Gabriela Bechynská pro Novinky uvedla, že vajec mají stále dostatek. Jejich ceny ale v posledních týdnech razantně stouply a aktuálně se vyvíjejí a mění doslova každý den. "Je to dáno výkupními cenami od dodavatelů, naše obchodní marže se za tu dobu prakticky nezměnily," sdělila mluvčí s tím, že nabízejí vejce česká, ale i z dalších zemí EU.

"Cena vajec za kus vzrostla z 2,30 Kč na konci ledna až na 4,90 Kč. K hlavnímu nárůstu ceny vajec došlo počátkem února," uvedla pro Novinky mluvčí řetězce Tesco ČR Eva Karasová. Situaci se podle ní daří postupně stabilizovat. O stoprocentním obnovení dodávek Tesco s dodavateli prý intenzivně jedná a dojít by k němu mělo v nejbližší době.

Jak pro Novinky uvedla mluvčí řetězce Lidl Lucie Borovičková, vejce v jejich prodejnách jsou a společnost dělá vše, aby bylo zajištěno dostatečné množství. V pátek činila aktuální cena za deset vajec velikosti M 49,90 Kč.

Pohoda pro slepice

Nové nařízení myslí na lepší životní úroveň slepic, které pro sebe budou mít více prostoru, budou mít v nových klecích hnízdo a možnost si zde brousit drápy.

"Pro staré členské země to znamenalo dobu na vybudování nových technologií prakticky 12 let. Pro ČR po vstupu do EU to bylo osm let," připomněl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben s tím, že rozhodně nelze říct, že by čeští drůbežáři v této souvislosti nějak zaspali.

Stejný problém i jinde

S obdobnou situací se potýkali i v ostatních zemích EU a ne ve všech se podařilo za 12 let provést výměnu technologií. "Na rozdíl od chovatelů řady evropských zemí je potřeba ty české pochválit, zejména vezmeme-li v úvahu odlišnou startovací úroveň v Česku a starých členských zemích," nechal se slyšet mluvčí.

Tak například před úpravou bylo v chovné hale 25 000 nosnic, po úpravě v obohacených klecích je zde o 5000 nosnic méně. "Pokud by se chovatel rozhodl pro chov na podestýlce, tak by zde mohlo být jen 10 000 nosnic," připomněl Duben.

Reklama

Výběr článků

Načítám