Hlavní obsah

Komerční banka a ČSOB kývly na výměnu řeckých dluhopisů

– Praha • Aktualizováno

Komerční banka se po vzoru své mateřské banky, francouzské Société Générale, rozhodla přistoupit na návrh ohledně výměny řeckých dluhopisů. Stejně se zachová i ČSOB, ve středu schválilo výměnu dluhopisů představenstvo banky. Podle údajů Ústavu pro mezinárodní finance (IIF) a řeckého ministerstva financí zatím vyjádřili souhlas s výměnou řeckých dluhopisů soukromí investoři, kteří vlastní zhruba 46 procent dluhu určeného k výměně.

Foto: archiv, Novinky

Článek

Držitelé řeckých dluhopisů se mají vyjádřit do čtvrtečního večera, zda přistoupí na výměnu dluhopisů, která je podmínkou pro poskytnutí další části mezinárodní finanční pomoci Řecku.

Ve středu s výměnou dluhopisů souhlasila tuzemská ČSOB, která drží řecké státní dluhopisy v nominální hodnotě 177 milionů eur (4,4 miliardy Kč). "Dopad do zisku bude zanedbatelný, protože již ke konci roku jsme hodnotu řeckých dluhopisů snížili o 69 procent," řekla mluvčí banky Pavla Hávová.

V úterý se k „dobrovolné“ výměně řeckých dluhopisů přidaly významné bankovní ústavy jako již zmíněná Société Générale, dále pak Generali či UniCredit Bank. Analytici nicméně neočekávají, že účast na řecké restrukturalizaci bude dostatečná, tedy alespoň 75procentní, aby nemuselo být uplatněno tzv. Colective Action Close.

„To bude znamenat, že se ke krácení dluhu budou muset nuceně připojit i věřitelé, kteří s umazáním dluhu nesouhlasí,“ připomněl analytik Jan Čermák z ČSOB s tím, že soukromí věřitelé řecké vlády přijdou reálně o téměř tři čtvrtiny hodnoty svých pohledávek.

Loni kvůli dluhopisům spadl zisk KB i ČSOB

Komerční bance v loňském roce klesl meziročně čistý zisk o 28,9 procenta na 9,5 miliardy korun. Propad byl způsoben jednorázovým znehodnocením řeckých dluhopisů v držení banky, což jí ubralo z čistého zisku 5,4 miliardy korun.

Jednorázové znehodnocení řeckých dluhopisů v držení ČSOB loni bance ubralo z čistého zisku 2,5 miliardy korun. ČSOB tak za loňský rok vykázala čistý zisk 11,17 miliardy korun, což byl v meziročním srovnání pokles o 17 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám