Hlavní obsah

RWE Transgas vykázal zisk 9,5 miliardy

Berlín/Essen
Aktualizováno

Tuzemská plynárenská společnost RWE Transgas v loňském roce vykázala zisk po zdanění ve výši 380 miliónů eur (asi 9,5 miliardy korun). Předloni byla ve ztrátě 4,86 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy mateřského německého koncernu RWE.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Celá společnost RWE loni vytvořila provozní zisk 5,81 miliardy eur (asi 143,9 miliardy korun), což je proti předchozímu roku propad o 24 procent. Srovnatelný čistý zisk se loni propadl ještě víc, když činil 2,84 miliardy eur (asi 61,4 miliardy korun), což je pokles o 34 procent.

Kvůli rozhodnutí německé vlády postupně vyřadit jaderné elektrárny firma nepočítá se zlepšením ani letos, ani příští rok. RWE je druhým největším dodavatelem energií v Německu, působí ale i na dalších trzích včetně České republiky.

Rozhodnutí kabinetu kancléřky Angely Merkelové opustit jadernou energetiku negativně doléhá i na další velké společnosti, jakými jsou E.ON a EnBW. RWE z tohoto důvodu prodává část majetku a činí další přípravy na chystané změny.

Management RWE sdělil, že firma chce do roku 2014 snížit náklady asi o jednu miliardu eur. Za prodej majetku hodlá inkasovat až sedm miliard eur, dosud přitom plánovala, že prodá majetek za 11 miliard eur. RWE se také snaží hledat příležitosti k dalšímu růstu a zaměřuje se i na obnovitelné zdroje energie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám