Hlavní obsah

Ministr kritizoval operátory, chce, aby lidé mohli volat levněji

Právo, Jiří Novotný

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba chce řešit vysoké ceny telefonních operátorů a pomoci tomu, aby domácnosti a firmy mohly volat levněji. V ČR jsou ceny volání jedny z nejvyšších ve vyspělém světě. V pondělí navrhl změnu v radě Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který podle kritiků nese část viny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba na tiskové konferenci s novinářem Ondřejem Malým

Článek

„Vysoké ceny nejvíce dopadají na domácnosti, živnostníky a malé firmy. S tím se rozhodně nelze smířit,“ zdůraznil Kuba. Zároveň ale připustil, že jistý posun k lepšímu už na ČTÚ nastal, když rada zahájila kroky k nové podobě telekomunikačního trhu.

„Průměrný věk členů rady, která má na starosti moderní telekomunikační technologie, je 62 let. Vládě proto navrhnu, aby se členem rady stal Ondřej Malý, 32letý novinář specializující se právě na tuto oblast. Očekávám, že tímto mým krokem se práce úřadu rozhýbe,“ řekl v pondělí novinářům Kuba.

Za varující označil ministr studii neziskové organizace Informační institut. Podle ní má Česko nejdražší volání, nejhorší 3G síť, a kvůli přemrštěným cenám a nízkým investicím jsou tuzemští operátoři schopni udržovat jedny z nejvyšších marží, jež se u T-Mobilu i Telefóniky pohybují kolem 45 procent.

S aukcí pomohou britští profesoři

Velké naděje Kuba vkládá především do připravované aukce na prodej kmitočtů pro rychlé mobilní sítě čtvrté generace (4G). Aukce má vynést několik miliard korun, a až stovky miliónů by pak měly do státního rozpočtu ročně proudit z poplatků za využívání frekvencí.

Konkrétně se v aukci budou dražit kmitočty v pásmu 800 MHz, uvolněné přechodem z analogového na digitální televizní vysílání, a další volná pásma 1800 a 2600 MHz. Zájem o ně zřejmě budou mít nejen mobilní operátoři působící na tuzemském trhu, ale i nějaký nový hráč, jenž by v Česku vsadil na vybudování nové sítě 4G.

Reklama

Výběr článků

Načítám